Punkcija štitnjače – što je, kako se izvodi, cijena

punkcija-stitnjaca
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Punkcija štitnjače je metoda uzimanja uzorka stanica iz štitnjače tankom iglom. Minimalno je invazivna, kratkotrajna i gotovo bezbolna.

Štitnjača proizvodi hormone kojima upravlja metabolizmom cijelog tijela te ju je potrebno redovito kontrolirati. Ono što povezujemo sa stresom i načinom života naposljetku može biti simptom oboljenja štitnjače.

Kada je potrebna punkcija štitnjače?

Najčešći razlog za odlazak na ovu pretragu je otkrivanje uzroka nastanka čvora ili kvržice u štitnjači. Oni su uobičajeni i vidljivi na ultrazvuku gotovo svake druge odrasle osobe.

Čvorovi koje možete sami napipati su puno rjeđi, no oni nisu razlog za brigu. Često su prisutni kod ljudi koji su odrasli daleko od obale gdje je manje joda u tlu. Njegov manjak u prehrani može uzrokovati povećanje čvorova u štitnoj žlijezdi, odnosno gušavost.

Ne tako često čvorovi su posljedica raka. Rak štitnjače lako se liječi ako se rano otkrije. Upravo punkcijom štitnjače se potvrđuje priroda čvora, odnosno da nije posljedica raka.

Kako se izvodi punkcija štitnjače?

Pretraga je iznimno jednostavna i minimalno bolna. Izvodi se s iglama tanjim od igala koje se koriste kod vađenja krvi te najčešće nije potrebna anestezija. Pacijent leži na leđima ispruženog vrata s jastukom pod ramenima. Igla se uvodi u štitnjaču kroz kožu vrata pod kontrolom ultrazvuka tako da se cijelo vrijeme prati vrh igle i putanja igle u vratu.

Sama procedura traje oko pola sata uz kratko zadržavanje nakon svršetka pretrage. Igla je u vratu nekoliko sekundi i pacijent ne može napraviti ništa čime bi ugrozio sigurnost samog zahvata. Čak ni gutanjem sline za vrijeme punkcije neće se dogoditi nikakva ozljeda vrata. Potrebno je dva do tri uboda kako bi se dobio kvalitetan uzorak. Ako imate više čvorova u štitnjači, postupak se izvodi na svakoj pojedinačno.

Kad je pretraga završena na mjesto uboda mogu vam staviti led kako bi se smanjilo oticanje ili krvarenje. Moguća nelagoda u vratu nakon pretrage brzo nestane.

Kako se pripremiti za punkciju štitnjače?

Prije pretrage recite svome liječniku ako:

  • ste alergični na neke lijekove,
  • imate problema s krvarenjem
  • ili ste trudni.

Nekoliko dana prije punkcije liječnik vam može preporučiti da ne pijete lijekove koji otežavaju zgrušavanje krvi (aspirin, ibuprofen). Slični lijekovi koriste se za sprječavanje srčanog udara pa je vrlo važno da u tome slučaju pratite upute vašeg liječnika. Možda će na dan pretrage biti potrebno i vađenje krvi kako bi se utvrdilo da nema opasnosti od prekomjernog krvarenja.

Možete jesti i piti normalno prije i poslije same pretrage.

Koji su rizici punkcije štitnjače?

Dva su uobičajena rizika kod punkcije štitnjače. Prvi je neprecizna ili nesigurna dijagnoza (čak i nakon detaljnog pregleda uzorka), a drugi krvarenje iz mjesta uboda praćeno boli i nelagodom. Za uklanjanje lokalizirane boli preporuča se paracetamol. Izbjegava se aspirin. Da bi se izbjegao rizik od krvarenja, izbjegavajte stresne i naporne aktivnosti nakon pretrage. Obilno krvarenje koje može otežati disanje je vrlo rijetko.

Drugi, također rijetki rizici su:

  • oticanje vrata ili područja štitne žlijezde,
  • promjena glasa kao posljedica ozljede jednog od živaca u blizni štitnjače,
  • teškoće u gutanju ili
  • pojačano lučenje hormona štitnjače; obilato znojenje i ubrzani puls.

Ako iskusite bilo koju od ovih posljedica, javite se liječniku.

Cijena punkcije štitnjače

U bolnicama se na pretragu čeka oko 2 mjeseca. Cijena pretrage (s kontrolom ultrazvuka) u privatnim poliklinikama iznosi oko 400 kn. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.44 / 5   9
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: punkcija štitnjače, punkcija štitnjače cijena, punkcija, punktiranje štitnjače, Sta je punkcija stitne zljezde, punkcija štitnjače postupak, punkcija štitnjače nuspojave, ultrazvuk štitnjače postupak, punkcija stitne, kako se radi punkcija štitnjače,