Stručno odobrava

Ivana Bartol, bacc. occup. therap

Scintigrafija kostiju – kako se pripremiti?

scintigrafija-kosti

Scintigrafija kostiju je najčešće primjenjivana dijagnostička metoda u nuklearnoj medicini, kojom se pomoću radiofarmaka (medicinski pripravci koji se koriste u svrhu dijagnostike i terapije) prikazuju kosti i zglobovi.

Vrlo je osjetljiva pretraga kojom se otkrivaju promjene na kostima i do 6 mjeseci ranije nego na RTG snimkama. Istovremeno se dobiva informacija o svim kostima i zglobovima u ljudskom organizmu, a to je iznimno važno u liječenju mnogih bolesti.

Može se primjenjivati kod djece i odraslih.

Kada se izvodi scintigrafija kostiju?

Ova pretraga se izvodi kod:

 • primarnih tumora kosti (benignih ili malignih),
 • metastatskih tumora,
 • osteomijelitisa (upala kosti uzrokovana bakterijama ili gljivicama),
 • frakture,
 • sportskih ozljeda,
 • Pagetove bolesti (kronična bolest ljudskog skeleta s povećanom koštanom razgradnjom i stvaranjem nove kosti),
 • aseptične nekroze (gubitak koštanih struktura),
 • metaboličkih bolesti skeleta (osteoporoza),
 • raznih bolesti zglobova.

Također, snimanje kostiju se provodi kod procjene neobjašnjive boli u kostima te otkrivanja metastaza karcinoma dojke, prostate ili štitne žlijezde.

aparat-za-scintigrafiju

Scintigrafija kostiju – priprema

Na snimanje ponesite sve dosadašnje nalaze (na osnovu kojih je indicirana pretraga), kao i uputnicu za navedenu dijagnostičku metodu. To mogu biti nalazi specijalista ili drugi dijagnostički nalazi.

Prije pretrage potrebno je ukloniti sav metalni nakit i/ili ukrase te isprazniti mokraćni mjehur (aktivnost u njemu bi mogla ometati očitavanje snimke zdjeličnog kostura). Ako sumnjate na mogućnost trudnoće ili dojite, prethodno obavijestite svog liječnika.

Nakon pretrage morate konzumirati što više tekućine i učestalo mokriti kako biste odstranili radiofarmake iz organizma.

Za ovu pretragu se ne mora biti natašte.

S obzirom na to da radiofarmak emitira gama-zrake, pomoću kojih pratimo njegov put u tijelu, kod scintigrafije će pacijent dobiti određenu dozu zračenja.

Riječ je o iznimno malim dozama koje ne mogu nanijeti oštećenje ljudskom organizmu.

Kako se izvodi scintigrafija kostiju?

Scintigrafija kostiju je bezbolna pretraga.

Osoba leži na krevetu i miruje dok se vrši snimanje pojedinih dijelova tijela. Osoba najčešće leži na krevetu ispod gama kamere i obično treba promijeniti nekoliko položaja tijela tijekom snimanja, a na zahtjev medicinskog inženjera (uz osobu je tijekom cijelog snimanja).

Gama kamera postavlja se vrlo blizu tijela kako bi se postigla što kvalitetnija slika. Ako imate problema s klaustrofobijom (anksiozni poremećaj straha od zatvorenog ili uskog prostora), na vrijeme obavijestite svog liječnika.

Postoji nekoliko načina snimanja ovisno o dijagnozi pacijenta.

Obično se snimanje provodi 3 sata nakon injiciranja radiofarmaka tako da pacijent legne na krevet ispod gama kamere i tada se u više projekcija snimaju pojedinačni dijelovi tijela (glava, prsni koš, kralježnica, zdjelica, ekstremiteti).

Ako liječnik želi utvrditi lezije (oštećenja/promjene oblika ili strukture stanica, tkiva ili organa), bolesniku se injicira radiofarmak na krevetu za snimanje i odmah se kreće s postupkom snimanja koji traje minutu. Nakon toga se nastavlja sa snimanjem statičnih scintigrama koji traju oko 30 minuta. Potom slijedi pauza 3 – 4 sata (u to vrijeme je dopušteno konzumiranje hrane i pića – vrlo je važno piti što više tekućine tijekom pauze). Nakon pauze pacijent se vraća ponovno na snimanje scintigrafa cijelog tijela koje traje do 1,5 sata.

Scintigrafija kostiju – video

Što nakon snimanja kostiju?

Nakon snimanja možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, bez ikakvih ograničenja. Preporučuje se 24 sata izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima, osobito s djecom i trudnicama (zbog dobivene doze zračenja tijekom snimanja).

Scintigrafija kostiju – cijena

U privatnim poliklinikama je cijena scintigrafije kostiju oko 1800 kn.

Ocjenite članak

4.43 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Scintigrafija kostiju – kako se pripremiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje