Spirometrija – kako se pripremiti za ispitivanje pluća?

spirometrija-test
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Spirometrija je osnovna pretraga za ispitivanje plućne funkcije, kojom se mjeri volumen i brzina izdahnutog zraka. Na temelju tih mjerenja možemo donijeti zaključak o različitim smetnjama disanja, suženih nosnih putova ili smetnjama širenja prsnog koša, te dokazati da li su smetnje povezane s plućnim bolestima ili je uzrok druge prirode.

Pretraga se često koristi kao dio sistematskog pregleda za posao.

Kada se radi spirometrija?

Koristi se za dijagnosticiranje astme i kronične opstruktivne plućne bolesti, korisna je i u drugim stanjima koji utječu na funkciju disanja poput: upale pluća, plućne hipertenzije, plućne fibroze, alergije, utvrđivanja posljedica pušenja kao i praćenja učinka terapije.

spirometrija-test1

Kako se pripremiti za spirometriju?

Sama pretraga ne zahtijeva neke posebne pripreme. Ukoliko ste već radili spirometriju, potrebno je donijeti ranije nalaze radi usporedbe.

Kako se provodi spirometrija?

Spirometrija je bezbolna metoda kojom se određuje sposobnost ventilacije pluća. Testom se mjeri volumen i brzina zraka koji osoba može udahnuti i izdahnuti. Ako su vrijednosti ispod prosječnih znači da je kapacitet pluća manji odnosno da pluća ne rade kako treba. Ukupno trajanje testa je 10-tak minuta.

Pacijent sjedi dok se uz pomoć posebnog aparata, spirometra dobiju dijagramski zapisi nakon upuhivanja odnosno ispuhivanja zraka. Medicinska sestra ili tehničar dat će vam plastični usnik koji se za svakog pacijenta mijenja. Usnik je potrebno obuhvatiti usnama tako da jezik ne ulazi u otvor usnika, dok je nos je potrebno zatvoriti kvačicom. Prema instrukcijama medicinskog osoblja disat će te u usnik, oslobađajući zrak iz pluća i ponovno udišući. Važno je da pacijent prilikom testa sluša naputak osoblja. Kako bi se dobili točni rezultati važno je da dišete na nos i da se zrak u cijelosti izdahne iz pluća. Test se izvodi tri puta.

Spirometrija – video pregleda

Spirometrija – cijena

Cijena spirometrije u privatnim poliklinikama je oko 120 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - astma - disanje - pluća - spirometrija

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.50 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: spirometrija, spirometrija cijena, spirometrija pluca, kako se radi spirometrija, pretraga pluća, spirometar normalne vrijednosti, spirometrija iskustvo, spirometrija je, spirometrija kako,