Rak gušterače bi se mogao liječiti sitnim česticama zlata

nano-cestice-zlata
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Hoće li novo otkriće donijeti spas bolesnicima s jednim od najtežih oblika raka?

Dijagnoza raka gušterače često predstavlja smrtnu presudu, jer se obično dogodi u uznapredovalom stadiju, kad kemoterapija i zračenje imaju mali utjecaj na bolest. U Hrvatskoj će se i ove godine otkriti 600-700 novih slučajeva raka gušterače, od kojih će manje od 2% preživjeti 5 godina.

Novo istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Američkog društva za kemiju ACS Nano moglo bi predstavljati putokaz za novi oblik liječenja raka gušterače koji se temelji na nanočesticama zlata.

Nanočestice zlata ograničavaju rast i širenje tumora

Znanstvenici su prvo pratili sitne čestice zlata kao transportno sredstvo za ciljani prijenos molekula lijeka koji se korist u kemoterapiji do tumora, ili kao metu za poboljšanje preciznosti i učinka zračenja na tumor. Već ranije, tim Dr. Priyabrata Mukherjee je otkrio da nanočestice zlata mogu ograničiti rast tumora i širenje metastaza kod raka jajnika miševa.

Daljnjim pokusima na miševima, utvrdili su da isto vrijedi i za rak gušterače. No, zanimljivo, novi rad je otkrio detalje o staničnoj komunikaciji u okolici tumora gušterače. Prekidom ove komunikacije, koja je djelomično odgovorna za veliku smrtnost,  čestice su smanjile proliferaciju i migraciju stanica što se obično događa u blizini tumora.

Nanočestice zlata u veličini koja bi se koristila u liječenju, nisu toksične za zdrave stanice.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - rak gušterače

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: nanocestice zanimljivosti,