Shiatsu protiv probavnih tegoba

shiatsu

Bolesti metaboličkog sustava su u današnje vrijeme sve češće zbog svakodnevne izloženosti toksinima i radijacijama, osiromašene prehrane zbog koje ne unosimo dovoljno vitamina, minerala, proteina, bjelančevina, ugljikohidrata te drugih suplemenata koji podmazuju i hrane naš mehanizam, kao i zbog svakodnevnog gubitka energije i emocija koji terete našu psihu zbog okolnih reakcija kojima smo izloženi.

Jednom riječju sve to nazivamo stresom. Stres je samo jedna vrsta reakcije i odaziva na našu svakodnevnicu.

Glavne funkcije metaboličkog sustava koje su najviše izložene stresu su:

  • Problemi sa abdomenom, konkretno slabom apsorpcijom / radom crijeva.
  • Problemi krvožilnog sustava čime se oslabljuje kvalitetan rad srca.

U današnje vrijeme najviše osoba obolijeva i umire zbog ta dva navedena čimbenika.

Povezujući znanja dalekoistočne i zapadne medicine doznajemo sljedeće:  

Probavni sustav je najviše izložen našem stresu, zato što kroz svakodnevnicu kao što su prevelika očekivanja i unos neadekvatno hranjivih tvari, tijelo dobije informacije koje treba obraditi. Međutim, kao što se ruše programi na računalu, isto tako opada i naša kvaliteta sustava ako ga ne zaštitimo na vrijeme.

Ako crijevni sustav nije dovoljno propustan, izložena su toksinima koji uzrokuju bolest. Zbog slabe aktivacije crijeva, opada naša motivacija i volja. Tada postavljamo pitanje: „Zašto nemamo volju za druženjem, za izlascima, za poslovnim ambicijama, za stjecanjem novih poznanstava i slično?“

Srce i krvožilni sustav, osim što nas opskrbljuju krvlju, isto tako prenose informacije po čitavom tijelu. Srce je poznat emotivan organ i kao takav, ako ne brinemo o njemu, brzo izgubi svoju kvalitetu, što će nas u konačnici dovesti do srčanog udara ili ugradnje premosnice.

Najčešće nismo ni svjesni koliko emocija čuvamo u sebi, što nas s vremenom dovodi do kolapsa organizma.

Kako možemo poboljšati naš mehanizam i očuvati vitalnost?

– da bismo se dobro osjećali, ne treba nam puno novaca.

  • Potrebno je izgovoriti. – Želim promjenu! – kada to izgovorite, već ste na pola puta ka ostvarenju cilja.
  • Svaki dan nakon što obavite sve svoje obaveze, legnite se, duboko udahnite, stavite obje ruke na područje trbuha, zaklopite oči i polako dišite te masirajte područje trbuha. U jednom trenutku ćete s lakoćom duboko udahnuti i izdahnuti. Nećete više osjećati napetost u području trbuha. Mogu vas proći lagani trnci po tijelu, što je rezultat aktivacije podražajnih receptora preko kojih se oslobađa napetost i stres.
  • Postoje jednostavne tehnike istezanja koja će vas u potpunosti rasteretiti, ali postoji pravilo kako i na koji način se to izvodi. Sjednite u položaj koji vama odgovara, duboko udahnite / izdahnite. Uzmite dio tijela koji želite istegnuti (glavu, noge, ruke). Uz disanje polagano istežite određeni dio tijela. Kada dođete do točke napetosti duboko udahnite i izdahnite do 3 puta. Kada ste spremni, završnim udahom i polaganim izdisajem, vratite se u početni položaj. Prilikom istezanja, važno je osvijestiti granicu ugode koju stvara vaše tijelo.
  • Pijte više vode. Najbolje je popiti čašu mlačne vode nakon što se ujutro ustanete iz kreveta. Takvim postupkom ćete potaknuti probavu i vitalnost. Vodu možete piti prije vježbanja, tuširanja i spavanja. 

Shiatsu kao podrška liječenju metaboličkog sustava

shiatsuAko želite izdvojiti kvalitetno vrijeme za sebe i rasteretiti svoj metabolički sustav u tome će vam pomoći Shiatsu.

Shiatsu tretman je tehnika stara više od 5000 godina. Spada pod dalekoistočnu medicinu te svoje korijene vuče iz Japana. Postao je cijenjena alternativna metoda u Europi i SAD-u, te se u mnogim bolnicama nudi kao dopunska terapija za tretiranje i prevenciju bolesti.

Izvodi se na strunjači, preko odjeće / trenirke. U Shiatsu-u se tretiranjem akupresurnih točaka potiče rad metabolizma, aktiviraju stanice koje se čiste od toksina, rješava nas stresa, stvara stanje ugode i rasterećenosti.

Shiatsu-om ćete preko dijagnostike dobiti uvid u svoje stanje metabolizma i savjet kako ga možete dodatno stabilizirati.

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.89 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Shiatsu protiv probavnih tegoba

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.