Fibrilacija atrija- uzroci, simptomi i liječenje

atrijska fibrilacija

Fibrilacija atrija ili atrijska fibrilacija je nepravilan i često ubrzani rad srca, koji obično uzrokuje loš protok krvi u tijelu. Tijekom fibrilacije atrija, dvije gornje komore srca rade nepravilno i nisu u koordinaciji s dvije donje komore srca. Simptomi fibrilacije atrija uključuju lupanje srca, otežano disanje i slabost.

Fibrilacija značenje – nekoordinirano grčenje mišića, lepršanje, treperenje. 

Epizode fibrilacije atrija mogu se povući, ili ona može biti kronična. Iako fibrilacija atrija obično nije opasna po život, to je ozbiljno medicinsko stanje, koje ponekad zahtijeva hitno liječenje i može dovesti do komplikacija.

Liječenje fibrilacije atrija može uključivati lijekove i druge intervencije koje su potrebne kako bi se pacijenta dovelo u optimalno stanje. Fibrilacija atrija se može javiti u svakoj životnoj dobi. Atrijska fibrilacija najčešća je kod starijih osoba i to muškaraca. Rizik od pojave fibrilacije atrija raste s dobi.

Faktori koji utječu na pojavu fibrilacije atrija

Faktori koji utječu a fibrilaciju atrija su brojni. Osim dobi i spola, najčešći faktori rizika za razvoj fibrilacije atrija su povišen krvni tlak i koronarna bolest srca. Najčešći uzrok fibrilacije atrija bila je reumatska bolest srca koja je danas zahvaljujući antibioticima znatno rjeđa.

Faktori koji utječu na razvoj fibrilacije atrija su:

visok krvni tlak

Fibrilacija atrija simptomi

Kod fibrilacije atrija srce ne radi ispravno i ne može pumpati dovoljno krvi u ostale dijelove tijela. Neke osobe s fibrilacijom atrija nemaju simptome i nisu svjesne svog stanja, sve dok se ne otkrije tijekom fizičkog pregleda.

Atrijska fibrilacija simptomi:

Kao što smo već naveli fibrilacija atrija sama po sebi ne mora biti i nije opasna, međutim kod osoba kod kojih se simptomi manifestiraju, fibrilacija atrija može drastično narušiti kvalitetu života.

Osim toga, atrijska fibrilacija može izazvati zatajivanje srca. Samim time može značajno doprinijeti skraćenju životnog vijeka. Sve osobe kojima je dijagnosticirana fibrilacija atrija imaju povećan rizik od razvoja moždanog udara, visina rizika ovisi o tome koju bolest bolesnik ima.

Fibrilacija atrija tipovi

Ovisno o učestalosti javljanja fibrilacija atrija može biti:

 • Novonastala fibrilacija atrija – u ovu kategoriju spadaju svi pacijenti kod kojih se simptomi fibrilacije atrija manifestiraju prvi put.
 • Paroksizmalna fibrilacija atrija – epizode fibrilacije koje traju 48 sati, epizode mogu trajati i po 7 dana. Obično nestaju i prestaju same od sebe.
 • Perzistentna fibrilacija atrija – predstavlja fibrilaciju atrija koja se javlja duže od 7 dana te zahtijeva medicinsku intervenciju kako bi se aritmija obustavila.
 • Long standing perzistentna fibrilacija atrija – traje duže od godinu dana te se kontinuirano pokušava uspostaviti normalan sinusni ritam.
 • Permanentna (trajna) fibrilacija atrija – koja traje duže od godinu dana, ali su i pacijent i liječnik odustali od pokušaja uspostavljanja normalnog sinusnog ritma.

fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija uzroci

Abnormalnosti ili oštećenja na srcu najčešći su uzrok fibrilacije atrija. Ostali mogući uzroci uključuju:

Međutim, neke osobe koje imaju fibrilaciju atrija nemaju nikakve srčane mane ili oštećenja, pri čemu je uzrok fibrilacije često nejasan, a ozbiljne komplikacije rijetke.

Fibrilacija atrija i moždani udar povezani su uzročno posljedičnom vezom. Ishemijski moždani udar povezan je s visokim rizikom nastanka fibrilacije atrija. Adekvatna antikoagulantna terapija značajno smanjuje incidenciju recidiva ishemijskih moždanih udara.

Otkrivanje fibrilacije atrija nakon moždanog udara doprinosi smanjenju rizika nastanka ponovljenog moždanog udara.

Fibrilacija atrija kod mladih također nije rijetkost. Sve je više mladih osoba koje se svakodnevno bore s ovim problemom. Broj mladih osoba koje su doživjele moždani udar također je u porastu. 

Fibrilacija atrija i undulacija

Fibrilacija atrija i undulacija atrija posljedica su brzih električnih impulsa koji nastaju u atrijima i izazivaju ubrzane kontrakcije atrija. Ventrikuli pritom kontrahiraju brže, ali manje učinkovito.

Takav nenormalni ritam može dolaziti povremeno ili može biti trajan. Za vrijeme fibrilacije i undulacije atrija, atrijske stijenke lepršaju, a krv se ne istiskuje u ventrikule.

Posljedično srce ne istiskuje adekvatnu količinu krvi, krvni tlak opada te može doći do zatajenja srca. Fibrilacija i undulacija atrija često se pojavljuju bez znakova bilo koje druge srčane bolesti ili mane. Većinom se fibrilacija i undulacija javljaju kao posljedica reumatske bolesti srca, koronarne bolesti srca, alkoholizma ili viška hormona štitnjače.

fibrilacija atrija dijagnoza

Fibrilacija atrija dijagnoza

Dijagnoza se u slučaju fibrilacije atrija postavlja nakon anamneze i pregleda bolesnika EKG-om. Kod većine pacijenata se radi i dodatna kardiološka obrada koja uključuje ultrazvuk srca, 24-satni EKG holter i ergometriju.

Fibrilacija atrija liječenje

Kod nekih osoba, specifičan događaj ili određeno medicinsko stanje, kao što je poremećaj štitnjače, može izazvati fibrilaciju atrija. Ako se takvo temeljno medicinsko stanje, koje je uzrok fibrilacije atrija, može liječiti, možda više nećete imati problema s fibrilacijom atrija, barem za neko vrijeme.

Ako su vaši simptomi uznemiravajući ili ako je to prva epizoda atrijske fibrilacije, liječnik može pokušati vratiti srčani ritam.

Mogućnosti liječenja će ovisiti o tome koliko dugo ste imali fibrilaciju, koliko se često javljaju simptomi i temeljnom uzroku fibrilacije atrija.

Općenito, ciljevi liječenja fibrilacije atrija su:

 • Uspostavljanje normalnog srčanog ritma i kontrola srčanih otkucaja
 • Sprječavanje nastanka krvnih ugrušaka.

fibrilacija

Kontrola srčanog ritma

Idealno bi bilo kada bi se srčani ritam sam vratio u normalu. Da ispravili vaše stanje, liječnici mogu vratiti pravilan srčani ritam pomoću postupka koji se naziva kardioverzija, ovisno o uzroku fibrilacije i tome koliko dugo ste ju imali.

Kardioverzija može biti učinjena na dva načina:

 • Kardioverzija s lijekovima – ovaj oblik kardioverzije koristi lijekove koji se nazivaju antiaritmici, kako bi vratili normalan rad srca. To se uobičajeno radi u bolnici s kontinuiranim praćenjem otkucaja srca. Ako se vaš srčani ritam vrati u normalu, liječnik će propisati isti ili sličan lijek, kako bi spriječio buduće fibrilacije atrija.
 • Električna kardioverzija – u ovom kratkom postupku, električni šok zaustavlja na trenutak električnu srčanu aktivnost. Cilj je da, kada srce počne ponovno kucati, ono uspostavi normalan ritam. Zahvat se izvodi s anestezijom, tako da ne biste trebali osjetiti strujni udar.

Prije kardioverzije, liječnik će vjerojatno propisati lijekove za razrjeđivanje krvi, tijekom nekoliko tjedana, a kako bi se smanjio rizik od krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Ako epizode fibrilacije atrija traju manje od 24 sata, možda ćete morati uzimati varfarin, najmanje četiri do šest tjedana nakon kardioverzije, a kako bi se spriječilo formiranje krvnog ugruška. Varfarin je snažan lijek, koji može izazvati opasne nuspojave ako se ne uzima prema uputama liječnika.

Ponekad se prije kardioverzije učini i pretraga pod nazivom transezofagijski ultrazvuk srca kojom se srčane komore bolje i preciznije vide te bi se istovremeno isključila mogućnost postojanja krvnog ugruška u atriju.

Održavanje normalnog srčanog ritma

Nakon električne kardioverzije, često se propisuju antiaritmici, kako bi se spriječile buduće epizode fibrilacije atrija.

Najčešće korišteni lijekovi uključuju: Amiodaron (Cordarone, Pacerone), Dronedarone (Maltaq), Propafenon (Rythmol), Sotalol (Betapace), Dofetilide (Tikosyn), Flecainide (Tambocor).

Iako ti lijekovi mogu pomoći u održavanju normalnog srčanog ritma kod mnogih osoba, oni mogu izazvati brojne nuspojave, uključujući:

fibrilacija atrija lijecenje

Kontrola otkucaja srca

Ponekad se atrijska fibrilacija ne može pretvoriti u normalan srčani ritam. Tada je cilj usporiti rad srca na između 60 i 100 otkucaja u minuti, što se može postići na dva načina:

 • Lijekovi – koji se koriste za kontrolu broja otkucaja su digoxin (Lanitop), b blokeri (Concor, Ormidol, Byol, Carvelol) te blokatori kalcija verapamil (Isoptin), diltiazem (Aldizem).
 • Ablacija AV čvora – ako lijekovi nisu djelotvorni ili izazivaju nuspojave, ablacija AV čvora može biti jedna od mogućnosti. Ovom se tehnikom radio impulsima zaustavlja prenošenje električnih impulsa iz gornje srčane komore (atrij) u donje komore iako je rad atrija i dalje nepravilan. Nakon toga se ugrađuje pacemaker da bi se održao pravilan rad srca. Preporučljivo je nastaviti antikoagulantnu terapiju varfarinom (marivarinom).

Ostali kirurški zahvati i kateter

Ponekad lijekovi ili kardioverzija nisu dovoljni za kontrolu fibrilacije atrija. U tim slučajevima, liječnik može preporučiti razne postupke, pomoću kojih se može vratiti normalan ritam srca (primjerice, radiofrekventna ablacija, kirurški postupci…).

Sprječavanje nastanka krvnih ugrušaka

Većina osoba koje imaju fibrilacije atrija ili kod kojih su u tijeku određeni tretmani za fibrilaciju atrija, imaju povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do moždanog udara. Rizik je još veći ako je uz fibrilaciju atrija prisutna i druga bolest srca.

Kako bi se smanjio rizik od nastanka krvnih ugrušaka, liječnik vam može propisati lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulansi), kao što su:

 • Varfarin (Kumadin) – ako vam je propisan varfarin, pažljivo slijedite upute liječnika prilikom uzimanja lijekova. Varfarin je snažan lijek koji može imati opasne nuspojave. Možda ćete imati redovite krvne testove za praćenje učinaka varfarina.
 • Dabigatran (Pradaxa) – druga opcija za sprječavanje krvnih ugrušaka je Dabigatran, koji je učinkovit jednako kao i varfarin u prevenciji krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do moždanog udara, a ne zahtijeva redovite krvne testove kako bi bili sigurni da uzimate odgovarajuće doze. Razgovarajte s vašim liječnikom o uzimanju dabigatrana kao alternative za varfarin, ako ste zabrinuti za rizik od moždanog udara.
 • Rivaroksaban (Xarelto) – je antikoagulant, koji se uzima jednom dnevno. Slijedite liječničke upute pri uzimanju ovog lijeka i nemojte naglo prestajati s terapijom, bez prethodne konzultacije s liječnikom.

lijecenje fibrilacije atrija

Fibrilacija atrija prirodni lijek

Kada je u pitanju fibrilacija atrija, najbolji prirodni lijek je prehrana i promjena načina života. Promjena načina života svakako će doći na red prije ili kasnije ovisno o tipu fibrilacije atrija koji se pojavljuje kod vas.

 • Prestanite pušiti, dobrodošli nisu niti stimulansi poput kofeina i alkohola, iznimka je crno vino. Preporučuje se jedna čaša crnog vina uz obrok. 
 • Mediteranska prehrana najbolji je izbor kada je riječ o fibrilaciji atrija. Hranite se cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem, maslinovim uljem.
 • Izbjegavajte namirnice životinjskog porijekla, mlijeko i životinjske masnoće.
 • Povećajte unos ribe. Znanstvene studije pokazale su kako riblje ulje i koncentrirane omega 3 masne kiseline imaju antiaritmijsko djelovanje.
 • Unos magnezija i kalija nezaobilazan je izbor za osobe koje pate od aritmije
 • Namirnice bogate magnezijem: bademi, sjemenke sezama, sjemenke suncokreta, banane, indijski oraščić, tofu, sjemenke bundeve, sjemenke lana, brokula, grašak. 
 • Namirnice bogate kalijem: banane, marelice, kruške, grožđice, orasi, kikiriki, indijski oraščić, lješnjaci, krumpir, špinat, grašak, grah.
 • Fibrilacija atrija i fizička aktivnost u posebnoj su vezi. Redovito i umjereno vježbajte, obavezno se raspitajte kod liječnika o tome koje vježbe trebate činiti, a koje ne ni pod kojim okolnostima.

Život s fibrilacijom atrija

Fibrilacija atrija forum iskustva nisu pretjerano subjektivna ali ni objektivna, te se većinom svode na rasprave oko toga čije je znanje veće. Odlučili smo spomenuti ono što je svakoj osobi koja se muči s ovim problemom najbitnije – što me čeka i kako dalje.

Velik broj pacijenata koji pate od fibrilacije atrija ima značajno smanjenu kvalitetu života. Jedna trećina pacijenata pati od anksioznosti i depresije. Fibrilacija atrija značajno povećava smrtnost zbog komplikacija kao što su moždani udar i zatajenje srca.

Značajke koje određuju kvalitetu života su dnevne aktivnosti, radna sposobnost, seksualna aktivnost, fizička aktivnost, psihološko stanje i socijalna aktivnost. Brojne opservacijske studije pokazuju kako upravo nedostatak navedenih aktivnosti utječe na razvoj depresije kod ove skupine bolesnika.

Gotovo 32% bolesnika s fibrilacijom atrija ima teško narušenu kvalitetu života.  Smanjenje životne kvalitete posebno je vidljivo kod muškaraca.

Ako vam je dijagnosticirana fibrilacija atrija, možda biste trebali razmisliti o nekima od sljedećih aktivnosti:

 • Najprije prihvatite dijagnozu. Fibrilacija atrija ne mora biti po život opasno stanje, ali može. Posebno je opasno zanemariti i ne pristati ni na kakav oblik terapije.
 • Promijenite životne navike.
 • Kupite ili pronađite literaturu koja najbolje govori o vašem stanju. 
 • Nakon pregleda kod svojeg liječnika, ako je moguće potražite mišljenje još jednog liječnika (privatna klinika).
 • Pokušajte od svojeg liječnika doznate što više informacija o tome kako se hraniti, koje vježbe raditi, koji lijekovi postoje, kakve su nuspojave, koje su opcije ako sadašnja terapija zakaže. Uvijek budite korak ispred svojeg stanja. Što više znate bit će vam lakše nositi se s napornim simptomima.
 • Počnite voditi dnevnik ili pokrenite vlastitu temu na forumu, podijelite svoje iskustvo, pitajte za tuđe – sve su ovo vrlo bitne stavke koje vam mogu pružiti utjehu ali i nadu.
 • Nemojte se prepustiti lošem raspoloženju. Nemojte odustajati, pogotovo kada je vaše zdravlje u pitanju. 
 • Redovito odlazite na terapije i kontrole kod liječnika.
 • Priuštite si odlazak u Wellness ili na neku drugu aktivnost koja vas opušta.

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.87 / 5   23

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Fibrilacija atrija- uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje