Bol u abdomenu – uzroci, simptomi, liječenje

bol-u-abdomenu

Abdominalna bol je bol koja se javlja u predjelu ispod prsa i iznad zdjelice. Ova bol opisuje se često i kao trbobolja. Svatko doživljava bol u trbuhu s vremena na vrijeme. Bolovi u trbuhu mogu biti blagi ili teži, mogu biti kontinuirani ili prolazni.

Bol u trbušnom djelu može biti kratkotrajna (akutna) ili dugotrajna (kronična). Bolovi u trbuhu imaju mnogo potencijalnih uzroka. Većina ih nije ozbiljno, npr. bolovi kod nadutosti ili istegnutog mišića.

Ako su bolovi toliko jaki da se ne možete pomaknuti javite se doktoru. Također, ako postoje i simptomi poput proljeva, krvave stolice ili boli u prsima, javite se hitno doktoru.

Bol u abdomenu – uzroci

Abdominalna bol označava oštru bol koja se osjeti na području ispod rebara, a iznad zdjelice. Može biti uzrokovana nizom pojava koje mogu biti vezane uz organe, stanična tkiva ili mišiće crijeva. Uz bol se mogu pojaviti i drugi simptomi poput nadutosti ili proljeva. 

Iako je abdomen donji dio trbuha, bol iz organa koji se nalaze više, poput pluća, se također može osjetiti na nižim područjima. Nekad se bol u abdomenu može proširi i na leđa, posebice donji dio leđa.

Organi koji se nalaze na području abdomena su:

 • jetra,
 • žučni mjehur,
 • želudac,
 • gušterača,
 • bubrezi,
 • crijeva.

Uzroci boli u abdomenu mogu biti:

bol u abdomenu

Bolovi u trbuhu na desnoj strani je često uzrokovana upalom slijepog crijeva. Bolest žučnog mjehura se također može osjetiti na gornjoj desnoj strani abdomena.

Bolovi u crijevima s lijeve strane su često uzrokovani divertikulitisom gdje su mnogi divertikuli crijeva smješteni. Više o bolovima na lijevoj strani tijela pročitajte ovdje.

Bolovi u trbuhu oko pupka se mogu pripisati zatvoru tj. konstipaciji, koja je glavni uzrok boli oko sredine trbuha. Osim toga, može se raditi o trudnoći ili infekciji mokraćnih puteva. 

Što sve može uzrokovati bol oko pupka pročitajte ovdje.

Bolovi u donjem dijelu trbuha i leđima mogu značiti bolest bubrega, mokraćnog mjehura ili simptome predmenstrualnog sindroma. Mogu biti posljedica trudnoće, endometrioze ili izvanmaternične trudnoće.

Više o bolovima u donjem dijelu trbuha pronađite ovdje.

Bolovi u donjem dijelu trbuha poslije menstruacije su česta pojava zbog promjena u razinama hormona estrogena i progesterona. Međutim, jaka i konstantna bol u jajnicima ili u trbuhu poslije menstruacije nije uobičajena i razlog je da se javite liječniku. 

Ako želite saznati što uzrokuje bolove u trbuhu kod djece, pročitajte ovaj članak.

Bol u abdomenu – simptomi

Osim karakteristične jake i neugodne boli u abdomenu, mogu se javiti i neki drugi simptomi. Oni su povezani s bolešću koja je uzrokovala bol u trbuhu, a mogu biti:

Zašto se u trbuhu pojavljuju grčevi, pročitajte ovdje.

Kad je potrebno posjetiti liječnika? Liječnika trebate posjetiti ako se simptomi pogoršavaju. To mogu biti:

Bol u abdomenu – liječenje 

Ako ste se javili liječniku zbog neizdrživih bolova u trbuhu, prvo će se pokušati ustanoviti točan uzrok boli. Točan uzrok bolova u abdomenu će liječnici dijagnosticirati pomoću fizičkog pregleda, ispitivanja simptoma i raznih pretraga poput:

Nakon dijagnoze se liječi bolest koja je uzrokovala bol. Posebno se liječe bolesti bubrega, želuca, crijeva ili jetre. Ako se ne radi o ozbiljnim simptomima, možete si olakšati simptome kod kuće

Za bol u trbuhu uzrokovanu problemima s probavom možete probati čaj od mente ili čaj od kamilice. Važno je piti puno tekućine, čak i obične vode. Koristite tople obloge na trbuhu te laksative ako patite od zatvora.

Bol u abdomenu

Protiv boli možete piti i tablete protiv bolova, a tabletama iz ljekarne se možete poslužiti i ako patite od žgaravice. Kako biste spriječili pojavu bolova možete slijediti neke dobronamjerne upute. Probajte:

 • jesti više puta dnevno u manjim količinama,
 • sporo žvačite,
 • pijte puno tekućine, 
 • redovno vježbajte.
 • održavajte dobre higijenske navike.

Ove mjere opreza mogu prevenirati razvoj raznih bolesti i olakšati probavu.

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bol u abdomenu – uzroci, simptomi, liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.