Bol u kuku – uzroci i liječenje

bol-u-kuku

Bol u kuku je čest problem, a može biti zbunjujuća jer postoje mnogi potencijalni uzroci. Precizna dijagnoza je vrlo važna, kako bi odgovarajući tretman mogao riješiti konkretni problem. 

Zdjelica, odnosno područje kukova je izrazito osjetljivo i sklono promjenama koje su uvjetovane dugotrajnim stajanjem, sjedenjem, ponavljajućom aktivnošću ili ozljedom. Bolovi u kukovima nerijetko nisu znak oštećenja kuka, nego nekog drugog tjelesnog poremećaja ili infekcije.

Bol u kuku – uzroci

Područje kukova sačinjeno je od zglobova, hrskavice, ligamenata i mišića. Svaka od tih struktura podložna je trošenju, pucanju, istegnuću te će se prije ili kasnije, barem jednom u životu kod svake osobe pojaviti neka vrsta boli ”u kuku”.

Bol u kuku kod mlađe populacije uvjetovana je prenaprezanjem mišića, a kod starijih osoba progresivnim degenerativnim procesima koji se pojavljuju u srednjoj dobi ili ranoj starosti.

Doznajte i pročitajte više o displaziji kuka. 

Ono što često nazivamo ”ukještenje živca u kuku”, a praćeno je utrnulošću bedrene regije – najvjerojatnije je problem uklještenja živca ali ne u kuku nego u predjelu slabinske kralježnice. Kada se radi o uklještenju živca, veliki broj pacijenata odgađa odlazak liječniku sve dok se situacija drastično ne pogorša te se bolovi uzrokovani oštećenjem živca više ne mogu ublažiti analgeticima.

Dvije pretrage pod nazivom RTG lumbosakralne kralježnice i RTG snimka zdjelice i kukova, mogu vas poštedjeti doživotnih poteškoća i bolova u području kuka. Bolovi u kuku često se mogu zamijeniti s lumbosakralnim išijasom.

bol u kuku

Jedno od pitanja koja ste nam često postavljali je vezano uz bolove nakon operacije, točnije ugradnje kuka. Liječnici premda imaju mnogo znanja nisu čarobnjaci. Bolovi nakon operacije znaju biti teško izdrživi i iritantni te tijekom prvih mjesec dana, kvaliteta vašeg života može biti drastično narušena.

Organizam premda radi poput nekog velikog kompleksnog stroja, ima nešto što se zove ”moć regeneracije” (ovisno o tjelesnom sustavu i tkivu). Operacija kuka vrsta je traume od koje se organizam također treba oporaviti.

Postoji mogućnost da ćete doživotno osjećati kuk koji ste operirali, ali je propadanje okolnog tkiva zaustavljeno, a oštećenje svedeno na minimalnu razinu. Operacijom izazvani bolovi u kuku mogu se javljati i do godinu dana nakon zahvata, ali ne u tako snažnom intenzitetu kao prvih 3 mjeseca.

Trajanje i intenzitet bolova ovise i o općem stanju bolesnika te njegovom dobi. Premda se vrši ista operacija, potpuno istom metodom – postoji bitna razlika.

Organizam osobe od 25 i 50 godina ne oporavlja se jednako brzo. Zapravo, što više stari – tijelo se sve teže oporavlja, kako od prehlade tako i operacije ili ozljede u području kuka. Naoružajte se strpljenjem i dobrom voljom, te budite svjesni svojih ograničenja i nemojte ih prekoračivati tijekom rehabilitacijskog razdoblja

displazija kukova

Neki od uzroka boli u kuku su:

 • Artritis – je jedan od najčešćih uzroka, a postoje mnogi dostupni tretmani liječenja. Ako konzervativni tretmani ne uspiju, jedna od opcija je i zamjena zgloba kuka.
 • Trohanterični bursitis – je vrlo čest problem koji uzrokuje upalu burse na vanjskoj strani zgloba kuka.
 • Tendonitis – se može pojaviti u bilo kojoj od tetiva koje okružuju zglob kuka.
 • Osteonekroza – je stanje koje nastaje kada je ograničen protok krvi u području kosti. Ako neadekvatna količina krvi stiže do kostiju, stanice mogu odumrijeti i kost bi mogla propasti.
 • Lumbalna bol – mnogi problemi s leđima i kralježnicom mogu izazvati simptome oko stražnjice i kuka. Najčešći problemi koji izazivaju bol u kuku su hernija diska i išijas.
 • Prenaprezanje mišića – oko kuka i zdjelice također mogu uzrokovati bolove i grčeve. Najčešće je to slučaj s preponama i tetivama.
 • Lom kuka – najčešći je kod starijih osoba s osteoporozom. Liječenje slomljenog kuka zahtijeva operaciju, kako bi se zamijenio slomljeni dio ili ugradila metalna ploča s vijcima.
 • Frakture kuka kod sportaša – koji sudjeluju u zahtjevnim sportovima, poput trčanja na duge staze, također su česte. Liječenje je obično uspješno i uključuje izbjegavanje rizičnih aktivnosti.

Problemi u kuku mogu se javiti i u djetinjstvu, primjerice:

 • Razvojna displazija – predstavlja dislociranost kuka u ranom djetinjstvu te se on ne može pravilno razvijati. Iako to obično nije bolno za djecu, može dovesti do artritisa i problema s hodanjem.
 • Legg-Calvé-Perthesova bolest – je problem sličan osteonekrozi, no javlja se u djetinjstvu. U nekim slučajevima može dovesti do trajnog oštećenja kuka i artritisa.

lijecenje bolova u kuku

Kada posjetiti liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli u kuku, ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje vašeg stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Liječenje boli u kuku mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

 • Nemogućnost normalnog hodanja.
 • Ozljede koje uzrokuju deformitet oko zgloba.
 • Bol u kuku koja se javlja noću ili dok se odmarate.
 • Bol u kuku koja traje nekoliko dana.
 • Nemogućnost savijanja kuka.
 • Otekline u području kuka ili butina.
 • Znakovi infekcije, uključujući groznicu, crvenilo i toplinu.
 • Svi ostali neobični simptomi.

Liječenje boli u kuku

Liječenje boli u kuku u cijelosti ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti. Ako niste sigurni u uzrok boli ili težinu vašeg stanja, trebali biste potražiti savjet liječnika prije nego što započnete bilo koji tretman.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći u vašoj situaciji:

 • Odmaranjeprvi tretman za većinu uzroka koji uzrokuju bol u kuku je odmaranje i sprječavanje akutne upale. Često je to dovoljno za ublažavanje bolova u kuku. Ako su simptomi teški, pri hodanju upotrijebite štaku.
 • Led i toplina – led se najčešće koristi kod akutnih ozljeda i unutar 48 h od ozljede. On pomaže kod smanjivanja oteklina, ali i u nekim kroničnim slučajevima, primjerice kod sindroma prenaprezanja kod sportaša (obavezno nakon aktivnosti, a nikako prije nje). Toplinski tretman koristi se kod kroničnih slučajeva za opuštanje tkiva i poticanje protoka krvi, a kod njega vrijedi obrnuto pravilo – uvijek se primjenjuje prije aktivnosti, a nikada nakon nje, ili neposredno nakon ozljede.
 • Istezanje mišića i tetiva – koje okružuju zglob može pomoći kod nekih uzroka boli u kuku.
 • Fizikalna terapija je važan aspekt liječenja gotovo svih ortopedskih ozljeda. Fizioterapeuti koriste različite načine za povećanje snage, vraćanje mobilnosti te pomažu pacijentu u rehabilitaciji.
 • Antiupalni lijekovi – nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolova (NSAR) su najčešće propisivani lijekovi za bol u kuku, a osobito kod pacijenata kod kojih bol uzrokuje artritis, bursitis ili tendonitis.

Postoje i vježbe koje možete činiti kako biste smanjili intenzitet boli u kuku. Vježbe u videu, izvodite samo uz suglasnost vašeg liječnika.

Prirodne metode ublažavanja bolova u kuku

Svi mi imamo isti prag boli, ali tolerancija boli varira od osobe do osobe. Donosimo vam nekolicinu praktičnih savjeta koji vam možda mogu biti od pomoći ako ”zapnete”. Navedeni savjeti nisu zamjena za preporučenu liječničku terapiju, te bi bilo idealno ako biste se prethodno konzultirali s liječnikom oko bilo koje od navedenih mjera samopomoći.

 • Pola sata vježbanja na dan povisuje količinu endorfinakoji su prirodni analgetici. Kako biste produljili učinak endorfina – možete vježbati 20 minuta ujutro, te 20 minuta kasno poslijepodne.
 • Vježbanje može pomoći kod prokrvljivanja zahvaćenog kuka. Vježbanje u slučaju artritisa može pridonijeti uklanjanju štetnih tvari iz krvotoka koje ga uzrokuju.
 • Uzimajte više namirnica bogatih salicilnom kiselinom – jezgričasto voće, povrće, začini, sjemenke.
 • Jedite namirnice bogate kalcijem i magnezijem – pomoći će u jačanju kostiju i smanjivanju grčeva.
 • Konzumirajte ananas jer sadrži bromelin koji će pomoći u ublažavanju upala
 • Pijte jednu do dvije šalice čajeva od: crnog kohoša, paprene metvice, kamilice, pasiflore, gospine trave i stolisnika.
 • Mast od arnike – vam može pomoći ako ste iščašili kuk.
 • Preparati od masline, kestena i vrbe – mogu vam pomoći da se bolje osjećate i smanjite intenzitet iscrpljenosti koju uzrokuju bolovi.

Ocjenite članak

3.95 / 5   111

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bol u kuku – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje