Bol u ruci – uzroci i liječenje

bol-u-ruci

Bol u ruci odnosi se na bol koja se javlja negdje između ramena i ručnog zgloba. Međutim, uzrok boli u ruci ne mora potjecati iz ruke nego može biti vezan i za probleme vrata i kralježnice.

Ruke se sastoji od tri glavne kosti, od živaca, mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Svi ti dijelovi su osjetljivi na oštećenja ili ozljede koji mogu uzrokovati bol u ruci.

Bol u ruci je uglavnom manjeg intenziteta i može se tretirati u kućnoj njezi. Ipak, neki lomovi kao i problemi sa živcima mogu uzrokovati jaku bol i zahtijevati intenzivnu medicinsku njegu.

Doznajte više o bolovima u zglobu ruke!

Bol u lijevoj ruci kao znak srčanog udara

Bol u lijevoj ruci može biti znak nadolazećeg srčanog udara. Međutim, trnci u lijevoj ruci ne ukazuju na moždani ili srčani udar. Odlazak kod liječnika i potvrda o urednom EKG-u može vam spasiti život.

Ako uz bol u lijevoj ruci osjetite simptome poput: boli i pritiska u grudima, malaksalosti, preznojavanja, mučnine i povraćanja, snažnog lupanja srca i nedostatka daha – javite se u najbližu ambulantu hitne pomoći.

Zašto se prilikom srčanog udara ponekad osjeća bol u lijevoj ruci? Medical News Today objašnjava kako živci koji provode živčane impulse iz ruke te oni koji provode živčane impulse iz srca vode do istog centra u mozgu, zbog čega mozak ponekad pogrešno odredi lokaciju boli. Zato, iako je s mišićima ruke sve u redu, zbog tzv. refleksije boli možemo prilikom srčanog udara osjećati bol u ruci, dok pritom uopće ne osjećamo bol u prsima.

Bol u desnoj ruci i ramenu simptom je malog broja bolesti. Ako se bol u ruci javlja kao posljedica upale mišića, problem će riješiti oblozi i pošteda ruke. 

bolovi u ruci

Foto: Photospin

Najčešći uzroci pojave boli u ruci

Uzroci bolova u ruci se uvelike razlikuju jer mogu biti uzrokovani banalnim oboljenjima ali i po život opasnim stanjima. Iznimno je važno javiti se liječniku zbog bolova u ruci koji traju dva dana, a ne reagiraju na analgetike. 

Najčešći uzroci bolova u ruci su:

Trnci i bolovi u ruci i ramenu mogu biti uzrokovani raznim ozljedama te kompresijom na živce koji se nalaze između kralježnice, ramena, ruke i šake, a uzrok može biti i upala živca u ruci

Upala živca u ruci je karakterizirana simptomima poput:

 • trnjenja u nadlaktici koje se širi prema šaci,
 • gubitka punog osjeta u šaci,
 • slabosti mišića ruke,
 • boli u ramenu, ruci, šaci ili prstima
 • peckanja u ramenu, ruci ili šaci. 

Ozljeda živca u ruci

Ozljeda nekog od živaca u ruci može uzrokovati bol, slabost i trnjenje ruke ili dijela ruke. Živci se mogu oštetiti ako se na njih vrši prevelik pritisak, ako dođe do pretjeranog istezanja živca ili ako je uslijed nesreće prerezan.

Blage ozljede obično prolaze same, za što im je nekada dovoljno nekoliko minuta, a nekada i nekoliko tjedana uz poštedu bolne ruke.

Kod težih ozljeda može biti potrebno i nekoliko mjeseci kako bi organizam samostalno zacijelio oštećeni živac, a ako je došlo do fizičkog pucanja ili prerezivanja živca, nužna je operacija kojom se živac može ponovno spojiti. 

Kada je riječ o ozljedi živca zbog dugotrajnog pretjeranog pritiska na određen dio ruke, govorimo o sindromima, kao što su sindrom karpalnog, kubitalnog ili radijalnog tunela. Oni često nastaju kod osoba koji zbog određenog zanimanja izvršavaju svakodnevno repetitivne aktivnosti rukama zbog čega je određen živac neprestano pod velikim pritiskom.

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na živce u zapešću, a osjeti se kao bol koja može zahvatiti palac, kažiprst, srednji prst te polovicu prstenjaka, a može se i širiti kroz cijelu šaku. 

Sindrom je vrlo čest, a najviše se javlja kod žena između 30. i 50. godine života, te posebno kod osoba koje radno vrijeme provode za računalom ili rade neki drugi posao koji zahtijeva ponavljanje fleksije i ekstenzije šake.

Istraživanje provedeno na Novom Zelandu iz 2008. godine koje je provedeno nad 512 osoba koje boluju od sindroma karpalnog sindroma donijelo je sljedeće zaključke:

 • sindrom karpalnog tunela dvostruko je češći u žena,
 • prevalencija sindroma je također veća u osoba starijih od 55 godina,
 • žene koje pate od sindroma uglavnom su radile umjereno teški rad rukama,
 • muškarci koji pate od sindroma uglavnom su radili svakodnevni aktivan uredski posao,
 • pretilost je statistički usko vezana uz razvoj sindroma.

Također, sindrom se češće javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa ili artritisa. Pročitajte više o reumatoidnom artritisu!

Sindrom kubitalnog tunela

Sindrom kubitalnog tunela nastaje zbog oštećenja ulnarnog živca u laktu; to je živac koji prolazi sa stražnje strane lakta, blizu nadlaktične kosti.  Sindrom se manifestira kao bol i trnjenje uzduž vanjske strane podlaktice do lakta te kroz mali prst i prstenjak.

Sindrom je čest kod sportaša koji se bave bacačkim sportovima (poput bejzbola), a ponekad uz tzv. teniski lakat čini probleme tenisačima i golferima. 

Sindrom radijalnog tunela

Ovaj sindrom uzrokovan je ozljedom radijalnog živca, onoga koji prolazi unutarnjom stranom ruke, a kontrolira stezanje i opuštanje tricepsa te ekstenziju zgloba i prstiju.

Simptomi obično uključuju trnjenje ili peckanje u ruci, te slabost i slabiju pokretljivost zgloba, ruke i prstiju. Ponekad bolesnik uopće ne može ispraviti ruku ili prste.

Najčešći uzroci nastanka sindroma su lom ruke ili ozljede na poslu ili sportu. Ponekad sindrom nastaje zbog dugotrajnog ponavljanja nekog pokreta, kao što je primjerice svakodnevno zamahivanje čekićem.

Sindrom smrznutog ramena

Uzrok bolova i teškog pomicanja ramena i cijele ruke može biti tzv. sindrom smrznutog ramena. Obilježje ovog sindroma su krute tetive, mišići i ligamenti koji se nalaze u ramenu. Osoba može osjećati bol i oslabljenu pokretljivost ramena, posebno tijekom spavanja ili ležanja.

Obično do razvoja ovog sindroma dolazi nakon ozljede ili operacije ramena, no britanska Nacionalna zdravstvena služba upozorava kako i dijabetes može biti uzrok, iako nije sasvim jasno zašto.

Bol se obično olakšava analgeticima te izbjegavanjem naprezanja oboljelog ramena, no za dugoročno izliječenje potrebna je fizikalna terapija. Fizikalna terapija uključuje vježbe istezanja, masaže te termoterapiju, a prosječno je potrebno od 6 do 8 tretmana kako bi se osjetilo poboljšanje.

Sindrom smrznutog ramena dugotrajna je bolest za koju je potrebno od 1.5 do 2 godine liječenja i opreza kako bi prošla, a u slučaju zanemarivanja može trajati i 5 godina.

Kod velikih povreda ruke ili ramena poput iščašenja javlja se bol u ruci i ramenu koja s vremenom prelazi u ukočenost u tim regijama. Nepravilno i pogrbljeno držanje također može dovesti do pojave bolova u ruci. Tada se najčešće javlja bol u predjelu lopatica.

Tretiranje/ liječenje boli u ruci

Samopomoć

Liječenje bolova u ruci ovisi o uzroku bolova u ruci. Najbolje rješenje je odlazak liječniku koji će vas uputiti na pretrage kako bi se problem dijagnosticirao i počeo pravovaljano tretirati. 

Čak i kod ozbiljne ozljede ruku moguće je samostalno si donekle pomoći. Ako mislite da imate slomljenu ruku ili zglob, aplicirajte ledeni oblog na zahvaćeno područje i imobilizirajte ruku zavojem ili remenom dok ne dobijete stručnu medicinsku pomoć(liječničku pomoć morate potražiti u što kraćem roku – pogotovo prilikom otvorenih prijeloma ruke).

Ako imate ukliješteni živac, važno je da pazite na ispravno držanje, koristite ergonomski stolac za sjedenje i radite česte pauze na poslu.

 • Odmarajte – ako primijetite određene bolove u ruci, pokušajte otkriti koji vam pokreti ruke uzrokuju nelagodu, te ih nastojte izbjegavati. Nakon posla koji uključuje aktivno korištenje ruku, priuštite si odmor u kojem ćete ruku držati u položaju koji vam ne izaziva bolove. 
 • Napravite pauzu – ako je potrebno uzmite bolovanje ili slobodne dane. Bolovanje je najbolje uzeti ako imate pravo na fizikalnu terapiju, jer kombinacija posla i terapije neće pomoći u liječenju. 
 • Lijekovi protiv bolova – premda neće otkloniti uzrok, mogu u velikoj mjeri pomoći u stopiranju neugodnih bolova tijekom noći i samim time poboljšati kvalitetu odmora ali i sna.
 • Apliciranje leda – ledeni oblog ili vrećica smrznutog graška na bolnom području, tri puta dnevno po 20 minuta, mogu pomoći umirivanju živca. Međutim nekim osobama godit će topli oblozi, koji se također mogu koristiti u smanjivanju intenziteta boli.
 • Kompresivni zavoj također može pomoći u smanjivanju boli u ruci. 
 • Potpora – blago podignite ruku i poduprite ju jastucima. Podupiranje ruke trebalo bi djelovati kod smanjivanja otoka. 

Donosimo vam video u kojem možete vidjeti kako smanjiti bolove u rukama. Video zapis je isključivo informativnog karaktera. Vježbe nemojte izvoditi bez prethodne konzultacije s vašim liječnikom. Premda vam prikazane vježbe mogu pomoći, one mogu i pogoršati stanje.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Liječnika trebate posjetiti ako se bol u ruci ne povlači nakon nekoliko dana, ako se oteklina povećava te u slučaju da se ozljeda brahijalnog pleksusa nije poboljšala. 

Kao što smo već naveli u poglavlju o simptomima trebali biste potražiti liječničku pomoć ako su bolovi u ruci povezani s drugim simptomima jer se može raditi o srčanom ili moždanom udaru.

U slučaju da teško pomičete ruku ili rame, te ako vas ruka, rame ili šaka bole čak i kada se naprežete, javite se liječniku. Ako pak čujete lom ili krckanje u kostima prilikom ozljede ruke ili ramena, potražite hitnu liječničku pomoć.

Prirodno liječenje bolova u rukama

Najveći učinak protiv bolova u rukama imat će preventivne mjere koje mogu pomoći u sprječavanju nastanka tegoba. Jedan od danas najpopularnijih začina – kurkuma – može u velikoj mjeri pomoći kod bolova jer ima antiupalno i antioksidativno djelovanje. Kurkumu možete pomiješati s malo mlijeka i meda te popiti kada osjećate da vas bole zglobovi.

Jabučni ocat može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima svojim djelovanjem na štetne materije u organizmu. Jabučni ocat bogat je izvor elektrolita poput kalija, kalcija, fosfora i magnezija. Jabučni ocat potrebno je konzumirati svako jutro. Dakle žličica meda, žlica jabučnog octa i čaša mlake vode – to je sve što vam treba za zdrav život bez boli. 

pasiflora

Foto: Photospin

Bijeli luk  je još od davnina poznat kao izvrstan lijek koji ima snažno antioksidativno djelovanje. Češnjak je bogat sumporom i selenom koji će imaju antireumatsko djelovanje. Oblog od češnjaka potrebno je držati tri sata na oboljelom mjestu. 

Đumbir – kapsule, čaj, svježi ili kandirani – u bilo kojem obliku đumbir ima antireumatski učinak i pomaže kod općeg poboljšanja organizma. Čaj od koprive također može biti djelotvoran. Osim što će smanjiti intenzitet bolova – čaj je izvrstan izbor za zdravlje urinarnog trakta.

Čajevi koji vam mogu pomoći u otklanjanju neugodnih bolova su:

Većinu ovih čajeva možete i međusobno kombinirati. Dvije šalice dnevno ovih čajeva trebale bi smanjiti intenzivne bolove.

Od alternativnih metoda u medicini može vam pomoći akupunktura, refleksologija i joga.

Izvori:

 1. Alyse Wexler: Why do I have a pain in my left arm?(2017) Medical News Today.
 2. Nerve Injuries (2015) American Society for Surgery of the Hand.
 3. Frozen shoulder syndrome (2017) Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog kraljevstva.
 4. Nicholas Lam i Alan Thurston: Association of Obesity, Age, Gender and Occupation with Carpal Tunnel Syndrome (2008) Australian and New Zealand Journal of Surgery.
 5. Sindrom kubitalnog tunela (2014) MSD Priručnik dijagnostike i terapije.
 6. Janelle Martel i Kathryn Watson: Injury of radial nerve (2016) Healthline Media.

Ocjenite članak

3.91 / 5   85

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bol u ruci – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje