Granulom u plućima

Pluća

Granulom je malo upaljeno područje u tkivu zahvaćenom ozljedom ili infekcijom. Granulomi se najčešće javljaju u plućima, ali se mogu pojaviti i u drugim dijelovima tijela. Oni najčešće ne uzrokuju nikakve simptome, a dijagnosticirani su slučajno (vide se na rendgenskoj slici). Granulomi su benigni (neopasni), ali se ponekad na rengenskoj slici zamijene za karcinom pa se pacijent nepotrebno uzruja.

Granulom u plućima

Najčešći uzrok plućnog granuloma je histoplazmoza (infektivno oboljenje izazvano gljivicom). Osobe s plućnom histoplazmozom često ni ne sumnjaju da su imali bolest. Granulomi nastali zbog histoplazmoze su obično vidljivi na rendgenskim zrakama jer su se kalcificirali pa imaju istu gustoću kao i kosti.

Liječnik može dijagnosticirati granulom gledanjem rendgenskih snimaka pluća ili, ako granulom nije kalcificiran, gledanjem CT slike. CT može otkriti kalcij koji nije evidentan na rendgenskoj snimci.

Liječenje granuloma

Većina granuloma ne zahtijeva poseban tretman.

Ocjenite članak

3.73 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Granulom u plućima

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Dali netko ima iskustva sa granulomima na plucima,molim da se jave i oni koji znaju nesto.Hvala unaprijed….

      • Dal neko može mi reči Nasli mi na ct snimku granulom na plucima 1mm a simtomi su mi gusenje imam i jak kasalj i bol u trbuhu hvala dali mi neko moze reči dali je to opsano