Krvarenje nakon poroda

porod - oporavak nakon poroda
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Postporođajno krvarenje ili lohije neizostavan je proces koji čeka svaku ženu nakon poroda. U prosijeku traje od 4 – 6 tjedana tijekom kojih se organizam čisti od zaostalih komadića posteljice, a maternica vraća u položaj prije trudnoće. Premda je krvarenje uglavnom bezopasno, u nekim situacijama potrebna je liječnička intervencija.

carski rez oporavak

 

 

Krvarite li prejako?

Prvih nekoliko dana nakon poroda jače krvarenje koje podsjeća na obilniju menstruaciju je sasvim normalno. Međutim vrlo je bitno prepoznati kada je krvarenje ipak prejako, stoga vam donosimo smjernice na temelju kojih možete odrediti ozbiljnost vaginalnog krvarenja:

  • blago krvarenje – ako tijekom 3 sata natopite manje od jednog uloška ili uočite svega nekoliko kapi,
  • umjereno krvarenje – ako tijekom 3 sata natopite 1 uložak,
  • ozbiljno krvarenje – ako tijekom 1 ili 2 sata natopite 1 ili više uložaka.

Krvarenje u prvih 24 sata nakon poroda može biti iznimno jako, a krv je uglavnom svijetlo crvene boje te pomiješana s ugrušcima. U sljedećih 6 dana nakon poroda intenzitet krvarenja trebao bi oslabjeti, a krv može biti tamno smeđa ili ružičasto crvena s ponekim ugruškom.

Desetak dana nakon poroda trebali biste imati svijetlo smeđi ili ružičasto crveni iscjedak koji ne bi trebao biti pretjerano obilan. Ponekad se krvarenje može pojačati ako ste bili aktivniji.

Tijekom trećeg i četvrtog tjedna nakon poroda gubitak krvi trebao bi biti minimalan. Iscjedak može biti krem boje ili svijetlo crveni, a možete očekivati i potpuni prestanak krvarenja. Nakon 6 tjedana od poroda mogu se još povremeno javljati smeđi, crveni ili žuti iscjedak.

Krvni ugrušci

Ponekad ćete možda na ulošku uočiti veće krvne ugruške koji su većinom bezopasni jer se vjerojatno radi o komadićima posteljice kojih se organizam pokušava riješiti. Drugi mogući razlog stvaranja ugrušaka leži u antikoagulansima. Tijelo obično oslobađa antikoagulanse (sredstva koja sprječavaju zgrušavanje krvi), međutim ako je krvarenje obilno – nema dovoljno vremena da antikoagulansi djeluju stoga se pojavljuju krvni ugrušci ponekad čak i u veličini golf loptice.

Kada trebate pozvati svog liječnika?

Ponekad se pored krvnih ugrušaka pojavljuju i neugodni simptomi koji ih prate, a najčešće upućuju na infekciju. Neki od tih simptoma su:

Simptomi poput : pritiska u prsima, gubitka teka, obamrlosti tijela, iznenadne i snažne glavobolje te oticanja ili intenzivne boli u jednoj nozi mogu upućivati na sistemsko ugrušavanje krvi te mogu dovesti do teških stanja poput: plućne embolije i srčanog udara.

mame i bebe

Liječenje i oporavak

Posteljica ili placenta je organ koji hrani dijete za vrijeme trudnoće. Nerijetko se pretjerano krvarenje zna nastaviti ako se organizam nije riješio zaostalih dijelova posteljice, zbog kojih se uterus ne može zategnuti i vratiti u položaj prije trudnoće. U toj situaciji liječnik će vas vjerojatno uputiti na ultrazvuk kako bi se otkrilo što je uzrok krvarenja. Izbacivanje zaostalih komada posteljice može se potaknuti lijekovima koji izazivaju kontrakcije, a ponekad je ipak potrebna kiretaža.

Premda krvarenje u prvih 6 tjedana nakon poroda ne možete silom zaustaviti postoje metode uz pomoć kojih krvarenje možete ublažiti te smanjiti rizik od nastanka infekcije:

  • nikako nemojte koristi tampone kako biste zaustavili krvarenje
  • pijte puno tekućine (preporučuje se voda)
  • nemojte se baviti preteškim aktivnostima
  • kada sjedite ili ležite držite noge na povišenom mjestu
  • vodite računa o higijeni ruku te ne dodirujte često šavove ako ste rodili carskim rezom
  • ako je prilikom poroda došlo do pucanja međice – vodite računa o čistoći i suhoći tog mjesta te izbjegavajte koristiti agresivne gelove za tuširanje
  • izbjegavajte spolni odnos dok krvarenje ne prestane

Budući da tijelu treba 9 mjeseci kako bi se postupno pripremilo za porod, potrebno je određeno vrijeme kako bi se oporavilo od poroda. Ako primijetite bilo kakve pojave koje vas zabrinjavaju, ne ustručavajte se obratiti svojem liječniku. Zapamtite da pravovremena reakcija spašava život i utječe na zdravlje u budućnosti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: prestanak krvarenja nakon poroda, komadic posteljice nakon 7 dana, ugrusci nakon poroda, trajanje krvarenja nakon poroda 5 tjedana i vise, razlika izmedju zaostale posteljice i zgrusane krvi, prepidil gel cijena, krvarenje nakon poroda ugrusci, krvarenje nakon poroda, krvarenje iza poroda, krv nakon poroda,