Menstrualni bolovi (dismenoreja) – uzroci i kako ih ublažiti?

menstrualni-bolovi

Dismenoreja je ginekološko zdravstveno stanje koje karakteriziraju bolovi tijekom menstruacije koji ometaju svakodnevne aktivnosti.

Dismenoreja se često definira jednostavno kao menstrualni bolovi, odnosno intenzivni menstrualni bolovi. Ovo se koristi i kao sinonim za menstrualne grčeve, no oni se mogu odnositi i na menstrualne kontrakcije maternice koje su uglavnom veće snage, trajanja i učestalosti u odnosu na ostatak menstrualnog ciklusa.

Dismenoreja može uključivati različite vrste boli, a isto tako može prethoditi menstruaciji po nekoliko dana ili se javiti za vrijeme menstruacije. Uz dismenoreju može se javiti i pretjerano krvarenje, poznato kao menoragija.

Izrazito bolne menstruacije jedan su od glavnih razloga posjeta ginekologu. 

bolne menstruacije

Foto:Photospin

Vrste dismenoreje

Sekundarna dismenoreja se dijagnosticira kada se simptomi mogu pripisati određenoj bolesti ili poremećaju, odnosno strukturnoj abnormalnosti, bilo unutar ili izvan maternice. Primarna dismenoreja se dijagnosticira kada takva stanja nisu otkrivena.

Dismenoreja, dakle, može biti primarna ili sekundarna na temelju odsutnosti ili prisutnosti uzroka. Sekundarna dismenoreja je dismenoreja koja je povezana s postojećim stanjem, a najčešći uzrok je endometrioza. Tkivo koje oblaže maternicu postaje implantirano van maternice.

Endometrioza se najčešće zapaža na jajovodima, jajnicima, tkivu koje oblaže zdjelicu, a ponekad u teškim slučajevima i na crijevima.

Fibroidi maternice također mogu biti uzrokom dismenoreje. Drugi uzroci uključuju:

 • lejomiom,
 • adenomiozu – tkivo koje oblaže maternicu urasta u mišićne zidove maternice,
 • ciste jajnika,
 • prisutnost bakra (IUD – intrauterine device, prisutnost stranog tijela, odnosno spirale),
 • upalnu bolest zdjelice – infekcija ženskih reproduktivnih organa koja je izazvana spolno prenosivim bakterijama,
 • stenozu grlića maternice – kod nekih žena je otvor grlića maternice toliko malen da ometa menstruaciju.

Kod bolesnika s adenomiozom, primjena levonorgestrel intrauterinog uloška (MIRENA) može biti od pomoći.

Faktori rizika za dismenoreju su:

menstrualni bolovi

Foto:Photospin

Primarna dismenoreja:

 • Pojavljuje se ubrzo nakon početka reproduktivnog vijeka žene (većinom u roku od 6 mjeseci).
 • Uobičajeno trajanje – do 72 sata. Primarna dismenoreja većinom započinje nekoliko sati prije ili nakon menstruacije.
 • Bolovi i grčevi mogu nalikovati na porođajne.
 • Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu se širiti u leđa ili bedra.
 • Dijagnosticiranih uzroka koji bi mogli uzrokovati dismenoreju nema.

Sekundarna dismenoreja:

 • Dismenoreja koja se javlja u dvadesetima ili tridesetima, odnosno nakon godina relativno bezbolnih ciklusa.
 • Neredovita i iznimno jaka menstrualna krvarenja.
 • Dismenoreja koja se javlja nekoliko ciklusa nakon prve službene menstruacije.
 • Iznimno slaba reakcija na lijekove.
 • Neplodnost
 • Bolan seksualni odnos
 • Vaginalni iscjedak

Ako se prepoznate u ovdje navedenim simptomima, potražite liječničku pomoć kako biste doznali je li sve u redu. ”Kljukanje” lijekovima neće riješiti problem. Dapače, nakon nekog vremena možete jednostavno postati imuni na određene skupine lijekova.

Simptomi bolne menstruacije

Glavni simptom dismenoreje je bol koncentrirana u donjem dijelu trbuha, u području pupka ili suprapubičnoj regiji trbuha. Također, bol se može osjetiti u desnom ili lijevom dijelu trbuha, odnosno bedrima i donjem dijelu leđa.

Simptomi koji se često javljaju uz menstrualne grčeve uključuju:

Simptomi dismenoreje često počinju odmah nakon ovulacije i traju do kraja menstruacije. To je zato što je dismenoreja često povezana s promjenama u razinama hormona u tijelu koji se javljaju s ovulacijom.

Korištenje određene vrste kontracepcijskih pilula može spriječiti simptome dismenoreje s obzirom na to da one zaustavljaju ovulaciju.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology provedeno je na slučajnom uzorku 19-godišnjakinja iz urbane švedske populacije. Pokazalo se da čak 72% žena ima problema s menstrualnim bolovima, a čak 15% njih je patilo od dismenoreje koja je ograničavala dnevnu aktivnost te se nije mogla ublažiti lijekovima.

menstruacija bolovi

Foto:Photospin

Menstruacija – bolovi u leđima

Najmanje 70% žena pati od bolova u leđima tijekom menstruacije. Problem se posebno ističe kod mlađih žena. Bolovi u leđima većinom se javljaju kao grčevi koji počinju u donjem dijelu trbuha te se šire u leđa ili bedra.

Poveznica između predmenstrualnog sindroma i bolova u leđima još nije u potpunosti razjašnjena. Tijekom menstruacije se odbaci dvije trećine funkcionalnog sloja endometrija. Endometrij se odbacuje tek trećeg dana menstruacije. Nakon 36 sati menstruacije dolazi do procesa regeneracije sluznice maternice.

Taj proces može uzrokovati iznimno snažan pritisak na krvne žile u području maternice, što smanjuje dotok kisika u obližnje mišiće te se posljedično javlja probadanje ili uporna bol u leđima.

Znanstvena studija objavljena u časopisu Epidemiology of adolescent dysmenorrhea donosi istraživanje provedeno na nešto više od 1600 adolescentica od kojih čak 14% često propušta školu zbog menstrualnih bolova i grčeva. Podaci u ovoj studiji pokazuju važnost upoznavanja adolescentica s problemom dismenoreje, odnosno menstrualnih bolova te s raznim mogućnostima liječenja ovakvih tegoba koje im značajno otežavaju svakodnevicu.

Patofiziologija

Tijekom menstrualnog ciklusa, endometrij se zadebljava u pripremi za potencijalnu trudnoću. Nakon ovulacije, ako jajašce nije oplođeno i nema trudnoće, tkivo nije potrebno i ono se oslobađa iz maternice.

Molekularni spojevi, koji se nazivaju prostaglandini, oslobađaju se tijekom menstruacije zbog uništenja endometrija stanice, a rezultat je ispuštanje njihova sadržaja. Ispuštanje prostaglandina i drugih upalnih medijatora u maternici uzrokuje kontrakcije maternice.

Za ove tvari smatra se kako su glavni čimbenik kod primarne dismenoreje. Kada se mišići maternice stišću, oni dovode krv do tkiva endometrija.

Ove kontrakcije maternice potiču istiskanje i oslobađanje mrtvog tkiva endometrija izvan tijela kroz vaginu. Isto tako, ove kontrakcije odgovorne su za bol ili grčeve koji se javljaju za vrijeme menstruacije.

U usporedbi s drugim ženama, one s primarnom dismenorejom imaju povećanu aktivnost mišića maternice, kao i intenzivnije te učestalije kontrakcije.

bolna menstruacija

Foto:Photospin

Dijagnoza dismenoreje

Dijagnoza dismenoreje obično uključuje analizu povijesti bolesti i postojanje menstrualnih bolova koji ometaju svakodnevne aktivnosti. Međutim, ne postoji univerzalno prihvaćen standard za kvantificiranje ozbiljnosti menstrualnih bolova.

Ipak, postoje kvantifikacijski modeli koji se mogu koristiti za procjenu ozbiljnosti menstrualnih bolova, kao i utvrđivanje povezanosti bolova u drugim dijelovima tijela, menstrualnim krvarenjem ili stupnjem utjecaja na svakodnevne aktivnosti.

Nakon postavljanja dijagnoze, potrebno je utvrditi temeljni uzrok dismenoreje kako bi bila primijenjena adekvatna terapija, a posebno kako bi se izbjeglo pogoršanje zbog eventualnih ozbiljnih uzroka.

Daljnje pretrage mogu uključivati:

 • analizu medicinske povijesti simptoma i menstrualnog ciklusa,
 • PAPA test,
 • neke laboratorijske testove,
 • ginekološki ultrazvuk.

U nekim slučajevima može biti potrebna i laparoskopija jer neke promjene nažalost nisu vidljive, a jedna takva je i endometrioza.

Znanstvena studija objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology donosi informaciju da su dismenoreja, bolovi u zdjelici te sindrom iritabilnog crijeva zajedničke pritužbe kod žena reproduktivne dobi. Upravo zbog toga je izrazito potrebno ove podatke uvrstiti u rutinski dio zdravstvene skrbi žena, a posebno u ginekološke preglede.

Bolne menstruacije – liječenje

Prvo i osnovno – dismenoreja se može liječiti. Prije nego liječenje započne liječnik će vam propisati analgetike kao što su ibuprofen ili brufen, a u nekim slučajevima i ketonal.

Liječnik će vam savjetovati detaljne dijagnostičke pretrage kako bi se mogao otkriti potencijalni uzrok bolne menstruacije. Nakon što se uzrok otkrije, liječnik će vam sugerirati novu terapiju koja je namijenjena liječenju uzroka.

Ako se uzrok ne otkrije, vjerojatno ćete samo nastaviti s terapijom koja je bila učinkovita u otklanjanju bolova.

Menstrualni bolovi – tablete

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) mogu pomoći kod ublažavanja bolova. Ipak, oni mogu imati nuspojave kao što su:

Osobama koje ne mogu uzimati uobičajene NSAR lijekove, mogu biti propisani COX-2 inhibitori.

Neki od najčešćih lijekova koji se koriste u liječenju menstrualnih bolova su: Knavon, Ketonal, Voltaren, Spasmex, Brufen, Ibuprofen te u zadnje vrijeme Nalgesin. Tabletu uvijek popijte čim osjetite da bi vas trbuh mogao početi boljeti.

Iako korištenje hormonske kontracepcije može pomoći kod ublažavanja simptoma, istraživanja pokazuju kako se ne mogu donijeti zaključci o djelotvornosti kontracepcije kod primarne dismenoreje.

Istraživanja također ukazuju na učinkovitost korištenja nitroglicerina. U slučaju teškog gubitka krvi možda će biti potreban dodatak željeza.

Ako baš ništa od navedenog ne zaustavi bolne menstruacije, liječnik će vam savjetovati laparoskopiju kako bi se pokušalo pronaći uzrok operativnim putem. Ako ne planirate imati djecu, kirurško uklanjanje maternice može biti jedna od opcija.

sretna zena

Foto:Photospin

Menstrualni bolovi (dismenoreja) – prirodni lijekovi, samopomoć i alternativna medicina

Postoji veliki broj alternativnih terapija u liječenju dismenoreje.

Učinkovitima su se pokazale akupresura, bihevioralna terapija, tiamin, vitamin E, terapija toplinom, manipulacija kralježnicom i transkutana nervna stimulacija, dok učinci akupunkture, ribljeg ulja, magneta i vitamina B12 nisu dokazani.

”Kako ublažiti menstrualne bolove bez tableta?” – pitanje je koje si svaka žena tijekom menstrualnog ciklusa postavlja. Kako biste se što lakše snašli kada vas uhvati neizdrživa bol, donosimo nekoliko potencijalno korisnih prirodnih rješenja u borbi protiv bolova.

 • Istraživanja su pokazala kako fizička aktivnost (vježbanje) može umanjiti intenzitet menstrualnih bolova i grčeva. Spustite se na sve četiri i pomičite zdjelicu gore-dolje (pomaže u cirkulaciji). Plivanje, joga i aerobik aktivnosti su koje se preporučuju tijekom razdoblja menstruacije.
 • Korištenje termofora ili pak dobra topla mirisna kupka odličan je izbor za oslobađanje od menstrualnih grčeva i bolova. Primjena topline gotovo je jednako efikasna kao i lijekovi protiv bolova.
 • Kod iznimno jakih bolova – stavite na leđa i trbuh oblog koji je umočen u vruću vodu kojoj ste dodali nekoliko kapi ulja muškatne kadulje i slatkog mažurana te tri kapi rimske kamilice.
 • Izbjegavajte alkohol i duhan. Ove dvije supstance gotovo redovito pogoršavaju simptome dismenoreje.
 • Pokušajte se što više opuštati kada imate menstruaciju. Psihološki stres može samo povećati intenzitet menstrualnih grčeva.
 • Svakodnevna masaža trbuha i leđa prije, tijekom i nekoliko dana nakon menstruacije može pomoći u ublažavanju bolova. Priuštite si odlazak na masažu ili zamolite nekoga da vam lagano izmasira donji dio leđa. Za masažu možete upotrijebiti bademovo ili suncokretovo ulje s nekoliko kapi lavandina ulja.
 • Tijekom prvih dana menstruacije može vam pomoći malo više sna nego inače.

Menstrualni bolovi forum iskustva mogu vam dati dodatna rješenja ili ideje kako da ublažite bolove.

termofor

Foto:Photospin

Menstrualni bolovi – prehrana

Kako bismo razriješili misterij oko toga što jesti, a što ne za vrijeme perioda (ako naravno, želite da bolovi budu manji) proučite naš popis namirnica:

 • Iz prehrane izbacite crveno meso, piletinu, žumanjke i sve druge prerađene namirnice koje zapravo sadrže velike količine soli i šećera.
 • Hranite se namirnicama koje su bogate kalijem, magnezijem i kalcijem, a takve namirnice su povrće, voće, sirova ili blago kuhana hrana.
 • Kod ublažavanja menstrualnih grčeva pomoći će namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama kao što su: orasi, riba, sjemenke, maslinovo ulje, grašak, bundeva, špinat, grah, kelj…
 • U što većim količinama konzumirajte namirnice koje su bogate magnezijem (lisnato povrće i riba).
 • Izbjegavajte i konzerviranu hranu koja sadrži velike količine natrija. Takva hrana može pojačati bol ali i izazvati povraćanje.
 • Smanjite konzumaciju kave i povećajte unos vode.
 • Ako se poželite ”onih dana u mjesecu” zasladiti, neka to budu voćne salate, kaše ili smoothie. Odličan izbor su jabuke, banane, kruške i dinje.
 • Izbjegavajte apsolutno sva jela koja sadrže veliki postotak bijelog brašna.
prehrana

Foto:Photospin

Menstrualni bolovi – prirodni lijek

Kada je riječ o prirodnim lijekovima, nemojte ih konzumirati ako već koristite lijekove protiv bolova jer može doći do poništavajućeg djelovanja. Tada vam neće djelovati niti jedno niti drugo, a vi ćete ostati u bolovima – što zasigurno ne želite.

Donosimo vam popis prirodnih lijekova koje možete primijeniti ako imate bolne cikluse:

 • Čaj od kadulje – preporučena količina su dvije šalice dnevno. Čaj od kadulje možete početi piti 3 dana prije početka menstruacije.
 • Kamilica je također odličan izbor ako želite ublažiti bolove te se opustiti od stresa. Dnevno je poželjno popiti 3-4 šalice.
 • Čaj od sjemenki kima poznat je po opuštajućem djelovanju tijekom menstrualnog perioda, a osim toga sprječava grčeve. Čaj od sjemenki kima se pije tri puta dnevno.
 • Dobar izbor u borbi protiv menstrualnih tegoba su i čajevi od lišća maline te čaj od komorača.
 • Maca prah i čaj od macine trave dva su najpoznatija i dokazano najkvalitetnija pripravka kada je riječ o menstrualnim tegobama. Osim toga, maca je najpoznatiji ženski afrodizijak.
 • Grčeve, simptome PMS-a, nervozu i upalu jajnika će umiriti čajevi od koprive, hajdučke trave i crnog ribiza.
 • U ublažavanju menstrualnih bolova može pomoći čaj od meda i pelina. Ovaj čaj se pije svakih sat vremena po jedna žlica.

Imate iskustvo s bolnim menstruacijama, pobijedili ste ih ili nešto sasvim treće – pišite nam u komentaru. 

Izvori:

 1. Andersch, B. i Milsom, I. (1982). An epidemiologic study of young women with dysmenorrhea. American Journal of Obstetrics & Gynecology, 144(6), 655-660.
 2. Coco, A. S. (1999). Primary dysmenorrhea. American family physician, 60(2), 489-496.
 3. Jamieson, D. J. i Steege, J. F. (1996). The prevalence of dysmenorrhea, dyspareunia, pelvic pain, and irritable bowel syndrome in primary care practices. Obstetrics & Gynecology, 87(1), 55-58.
 4. Klein, J. R. i Litt, I. F. (1981). Epidemiology of adolescent dysmenorrhea. Pediatrics, 68(5), 661-664.

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.47 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Menstrualni bolovi (dismenoreja) – uzroci i kako ih ublažiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Imam menstruaciju 3dan ..I nakon treceg dana me boli nemogu se okrenuti lezati..hodati u donjom djeli stomaka me boli prvi sam mislila da su jajnici..Ali vidim da moze biti puno toga a inace me nikada nije boljelo imam 24god.hvala