Oticanje nogu – uzroci i liječenje

oticanje-nogu

Oticanje nogu može se javiti u bilo kojem dijelu noge, uključujući i stopala, zglobove, listove i bedra. Otekline mogu nastati zbog zadržavanja tekućine ili upale odnosno bolesti u ozlijeđenom tkivu ili zglobovima.

Mnogi uzroci oticanja nogu, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje, odnosno lakše ozljede, relativno su bezopasni, a liječnik ih lako može prepoznati. Ipak, ponekad otečene noge mogu biti znak ozbiljnijih poremećaja kao što su bolesti srca ili krvni ugrušci.

Važno je zatražiti dijagnozu i liječenje kada se jave otekline nogu bez ikakvog razloga ili su u pratnji naizgled nepovezanih simptoma, kao što su poteškoće pri disanju ili bol u prsima.

Doznajte više o krvnim ugrušcima!

Uzroci oticanja nogu

Postoji širok raspon potencijalnih uzroka oticanja nogu, a oni su uvelike i različitog stupnja ozbiljnosti.

Uzroci koji su vezani uz nakupljanje tekućine

Otečene noge uzrokovane nakupljanjem tekućine u tkivu nogu poznate su i kao periferni edem. Nekoliko sustava u tijelu pomaže u održavanju odgovarajuće ravnoteže tekućine, uključujući krvožilni sustav, limfni sustav i bubrege.

Problem u bilo kojem od ovih sustava može doprinijeti nakupljanju tekućine. Gravitacija također može doprinijeti nakupljanju tekućine u donjim ekstremitetima, a posebice prilikom dugotrajnog sjedenja ili stajanja.

Oticanje nogu zbog nakupljanja tekućine može biti uzrokovano čimbenicima kao što su:

 • akutno zatajenje bubrega,
 • kardiomiopatija (bolest srčanog tkiva),
 • kronično zatajenje bubrega,
 • kronična venska insuficijencija,
 • otkazivanje srca,
 • hormonska terapija,
 • limfedem (začepljenje limfnog sustava),
 • oštećenje malih krvnih žila u bubrezima,
 • uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR), kao što su ibuprofen, advil, motrin i drugi,
 • trudnoća,
 • uzimanje drugih lijekova na recept, uključujući neke lijekove za depresiju, dijabetes i visok krvni tlak,
 • dugotrajno sjedenje i stajanje,
 • tromboflebitis (krvni ugrušak, najčešće u nozi).

Znanstvena klinička studija koja se povezuje s bitnim uzročnikom oticanja nogu – limfedemom, provedena je u Klinici za procjenu naprednih limfedema (ALAC), a na njoj su radili brojni stručnjaci za plastičnu kirurgiju, rehabilitaciju, onkologiju i srodna područja sa Sveučilišta Macquarie u Australiji.

Između 2012. i 2014. godine ukupno je 104 bolesnika pohađalo ALAC kako bi sudjelovalo u ovom istraživanju, a konačni rezultati objavljeni u časopisu Annals of Surgical Oncology su pokazali da je liposukcija zaista sigurno i učinkovito rješenje za pažljivo odabrane pacijente s naprednim limfedemom.

To ujedno znači da se na taj način može riješiti i problem oticanja nogu, posebno kod pacijenata kojima je limfedem uzrokovao takve tegobe. Međutim, za procjenu pacijenata kojima je liposukcija korisna opcija za ovaj problem, važno je odabrati kvalitetan multidisciplinarni tim koji će pratiti pacijente.

Uzroci koji su vezani za upale

Oticanje nogu može biti uzrokovano i reakcijom imunološkog sustava, do koje dolazi zbog upale u tkivu. Pritom, može biti riječ o normalnoj reakciji na ozljedu ili bolesti ili to može biti posljedica upalnih poremećaja, kao što je reumatoidni artritis. Otekline nogu, koje su vezane za upale, obično su bolne.

Faktori koji mogu doprinijeti upali tkiva u nogama uključuju:

Kada posjetiti liječnika?

Otekline nogu koje nisu hitan slučaj svejedno zahtijevaju pregled kako bi liječnik postavio preciznu dijagnozu. Otečene noge koje su nuspojava lijekova mogu izgledati kao i otečene noge uzrokovane poremećajem bubrega. Stoga, posjetite liječnika u najkraćem mogućem roku kako bi on ispitao temeljni uzrok.

Hitnu pomoć zatražite ako:

 • imate bol u prsima koja traje duže od nekoliko minuta,
 • otežano dišete,
 • vas hvata vrtoglavica,
 • ste zbunjeni,
 • ste netom prije oticanja uzeli novi lijek,
 • osjećate utrnulost ili trnce u nozi ili stopalu,
 • istodobno oteknu prepone ili donji dio trbuha ili u tom području osjećate bol,
 • ste uz sve navedene simptome trudnica.

Također, zatražite hitnu pomoć ako znate ili sumnjate da je uzrok otekline tjelesna ozljeda, poput pada, sportske ozljede ili prometne nesreće.

Varikozne vene i edem nogu (Proširene površinske vene)

površinske vene

Foto:Photospin

Zbog gravitacije venski tlak u nogama je znatno viši od venskog tlaka u gornjim dijelovima tijela čime se objašnjava nakupljanje krvi u nogama i edem. Tijelo je razvilo mehanizme zaštite u koje ubrajamo venske zaliske i vensku (mišićnu) crpku.

Venski zalisci sprječavaju povratak krvi u noge, a venska crpka funkcionira na sljedeći način: svaki put kad pokrenemo ili čak samo napnemo mišiće nogu, pritisnu se obližnje vene i krv se potisne prema srcu.

Kada vene dugo vremena budu preopterećene, zalisci počinju propadati. U tom slučaju ni venska crpka ne može spriječiti nastanak edema. Tada često primjećujemo i varikozne vene, kvrgava izbočenja vena pod kožom cijele noge.

Oticanje gležnjeva

natečeni gležnjevi

Foto:Photospin

Natečeni gležnjevi problem su velikog broja žena kao i muškaraca. Jedan od razloga oticanja gležnjeva je i genetska predispozicija. Oticanje gležnjeva mogu izazvati lijekovi za regulaciju tlaka, hormonske tablete kao i antidepresivi – u tom slučaju potrebno je odmah kontaktirati liječnika.

Višak kilograma također je jedan od faktora koji utječu na oticanje gležnjeva. Prilikom dugog stajanja primjerice u gradskom prijevozu, možete primijetiti oticanje gležnjeva.

Osobama koje imaju problema s natečenim gležnjevima, za vrijeme ljetnih mjeseci preporučuje se često odmaranje jer prilikom visokih temperatura dolazi do zadržavanja tekućine u organizmu. Otečeni gležnjevi također mogu upućivati na kardiovaskularne bolesti te nepravilan rad mokraćnog sustava.

Izvori:

Boyages, J., Kastanias, K., Koelmeyer, L. A., Winch, C. J., Lam, T. C., Sherman, K. A. i Munnoch, D. A. (2015). Liposuction for Advanced Lymphedema: A Multidisciplinary Approach for Complete Reduction of Arm and Leg Swelling. Annals of Surgical Oncology, 22(3), 1263–1270.

Chester, M. R., Rys, M. J. i Konz, S. A. (2002). Leg swelling, comfort and fatigue when sitting, standing, and sit/standing. International Journal of Industrial Ergonomics, 29(5), 289-296.

Lin, Y.-H., Chen, C.-Y. i Cho, M.-H. (2012). Effectiveness of leg movement in reducing leg swelling and discomfort in lower extremities. Applied Ergonomics, 43(6), 1033-1037.

Salani, R., Preston, M. M., Hade, E. M., Johns, J., Fowler, J. M., Paskett, E. P. i Katz, M. L. (2014). Swelling among women who need education about leg lymphedema (SWELL): A descriptive study of lymphedema in women undergoing surgery for endometrial cancer. International Journal of Gynecological Cancer, 24(8), 1507-1512.

Saznajte više o trudnoći u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.99 / 5   199

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Oticanje nogu – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje