Žarenje, trnci i utrnulost u nogama i stopalima

trnci-u-nogama

Osjećaj da su noge bolno vruće može biti slabiji i jači. U težim slučajevima, možete imati osjećaj da vaše noge “gore” toliko da bol osjećate čak i tijekom spavanja. Ponekad je ovaj osjećaj popraćen trncima i gubitkom osjeta u stopalima. Stručni naziv za abnormalni osjet u obliku trnaca, iglica, bockanja, utrnulosti, žarenja ili pečenja je parestezija.

Žarenje u nogama može se javiti i kao posljedica umora. Atletsko stopalo uzrokuje iste simptome. Atletsko stopalo je česta gljivična infekcija kože koja se karakteristično pojavljuje između prstiju, te ne tabanima i rubnim dijelovima stopala. 

Ako žarenje, utrnulost ili neki drugi simptom traje duže vrijeme, potrebno je posumnjati na oštećenje živaca, kao što je primjerice periferna neuropatija. Do razvoja periferne neuropatije može doći zbog dijabetesa, izloženosti određenim toksinima, kronične konzumacije alkohola, nedostatka B vitamina ili kod zaraze HIV-om.

Oštećenje živaca može uzrokovati pojavu intenzivne boli. Novo otkriće objavljeno u svibnju 2018. godine na stranicama PAIN-a (The Journal of the International Association for the Study of Pain) ipak pruža nadu za sve koji pate od neuropatske boli. Zahvaljujući međunarodnoj suradnji između Sveučilišta Indiana u Bloomingtonu i Turku Centra za biotehnologiju u Finskoj otkriven je novi pristup u liječenju neuropatske boli.

Znanstvenici su otkrili poveznicu između nastajanja specifičnog proteina u stanici (NOS1AP) te prijenosa neurološke boli. Prekidom formacije navedenog proteina dolazi do smanjenja boli. Znanstvenici su prikazali da eksperimentalna modificirana molekula može smanjiti bol koja se javlja kao posljedica oštećenja živaca. ”NOS1AP je ipak potrebno detaljnije istražiti kako bi se pronašao najbolji način za sprječavanje prenošenja proteina i nastanka kronične boli”, izjavio je Michael Courtney sa Sveučilišta u Turku. 

Želite li doznati više informacija, pročitajte naš članak —> Trnci u rukama, prstima, nogama, stopalima i na ostalim dijelovima tijela

Posjetite liječnika ako: 

 • patite od utrnulosti, osobito ako je do nje došlo naglo,
 • ste bili izloženi nekom toksinu ili sumnjate na to da ste bili izloženi nekoj drugoj tvari koja bi mogla uzrokovati slične simptome, 
 • imate otvorenu ranu na stopalu i sumnjate da se inficirala (osobito ako imate dijabetes), 
 • imate grčeve ili ih imate za vrijeme hodanja.

Mogući uzroci žarenja u nogama

Mogućih uzroka žarenja u stopalima je mnogo. Od onih bezopasnih koji nastupaju kao posljedica umora do onih težih koji su znak ozbiljnih medicinskih stanja ili bolesti. 

Trnci u nogama i stopalima

Životni ritam čovjeka je iznimno naporan, stoga je posve lako zaključiti da se trnci u nogama periodično pojavljuju kod većine ljudi tijekom života. Trnjenje nogu najčešće se javlja kao posljedica loše cirkulacije. Najčešće će se ”hodanje mrava” odnosno bockanje koje osjetimo pojavljuje u području nogu, ruku i prstiju. 

Uzroci koji dovode do ove pojave u većini slučajeva leže u dugotrajnom sjedenju ili stajanju na jednom mjestu, odnosno položaju u kojem ste proveli neko vrijeme. Obamrlost u nozi se može javiti kao posljedica ozljede živca. Sjedilački način života može biti itekako opasan. Istraživanje američkih znanstvenika sugerira da osobama koje provode najmanje šest sati dnevno sjedeći prijeti 19% već rizik za smrt.

Stručnjaci okupljeni u Američkom društvu za karcinom (American Cancer Society) dovodi do smrti od posljedica raka, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa, bolesti bubrega, kronične opstruktivne plućne bolesti, ostalih bolesti pluća, bolesti koje pogađaju probavni sustav, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, poremećaja živčanog sustava i mišićno koštanih poremećaja.

U istraživanju su korišteni podaci 128.000 osoba praćenih 21 godinu. 

U slučaju hernije diska (ispadanja diska iz ležišta) može doći do neugodnog trnjenja u nogama. Peckanje i toplina u nogama većinom se pojavljuju kao posljedica bolesti vena

Više o proširenim venama možete pročitati u našem članku —>Proširene vene – uzroci, simptomi i liječenje

Do pojave trnaca u nogama mogu dovesti i neka od sljedećih stanja: 

trnjenje nogu

Samopomoć kod utrnulih/ žarećih stopala

Bilo bi najbolje kada biste prilikom iduće posjete liječniku, upitali o čemu se radi, do tada je najbolje zapisati koliko često vam se ponavljaju simptomi žarenja i trnjenja stopala pa i bolova u nogama i stopalima. Neke metode možete preventivno isprobati, međutim ako ne pomažu onda je uzrok vjerojatno ”ozbiljnije prirode” npr. ukliješten živac. To je svakako jedan od blažih uzroka. 

 • Puno odmarajte i u ležećem položaju stavite noge na jastuk ili ih povisite na neki drugi način.
 • Ako imate posao na kojem morate dugo stajati – pokušajte se što više šetati, a ne stajati na jednom mjestu. Za vrijeme pauze možete pokušati pronaći neko mjesto gdje ćete noge držati blago povišeno. 
 • Ako radite u uredu izbjegavajte grčenje nogu ili sjedenje s prekriženim nogama te nastojte svakih pola sata ili sat prošetati. 
 • Nosite udobne cipele, pogotovo ako planirate duže hodati. Nošenje neudobne obuće svakako može pogoršati stanje. Neudobne cipele mogu izazvati i bolove u kralježnici
 • Kupajte noge u hladnoj vodi ili svakih 5 minuta izmjenjujte toplo-hladnu kupku kako biste potaknuli cirkulaciju. 
 • Vozite bicikl, bavite se aktivnostima koje mogu poboljšati cirkulaciju. 
 • Možete isprobati i neku od krema koje imaju rashlađujući efekt
 • Otiđite i kod pedikera. Često razlog pečenja u stopalima znaju biti neugodne gljivice ili urasli nokti. 
 • Razmislite i o promjeni obuće koja nije od prirodnih materijala, možda se radi o alergijskoj reakciji (pogotovo ako na stopalima imate točkice ili neku vrstu osipa). 
 • Kada osjetite peckanje – masirajte stopala kružnim pokretima.

Ako uz trnjenje imate problema i s hladnim nogama, više informacija potražite u našem članku —> Hladne noge – jesu li razlog za zabrinutost?

Ocjenite članak

4.04 / 5   139

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Žarenje, trnci i utrnulost u nogama i stopalima

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje