HIV I AIDS – prijenos, uzroci, simptomi, tijek infekcije i liječenje

aids

HIV (virus stanične imunodeficijencije) je retrovirus koji uzrokuje stečeni sindrom imunodeficijencije – AIDS (eng. acquired Immunodeficiency syndrome). Francuski naziv za istu bolest je SIDA, dok se u nas naziva kopnica. Jedan od načina prijenosa je i spolnim putem, te samim time spada u spolno prenosive bolesti.

HIV je klasificiran u lentiviruse – jednu od tri subfamilije retrovirusa. Naziv je dobio od kratice engleskog naziva “Human Immunodeficiency Virus“:

 • H – Human (ljudski): uzrokuje bolest nakon ulaska u ljudski organizam.
 • I – Immuno-deficiency (imunodeficijencija): virus uzrokuje deficijenciju imunog sustava, tj. slabost i nesposobnost obrambenog sustava organizma koji se bori protiv različitih bolesti.
 • V – Virus: uzročnik bolesti je virus, mikroorganizam kojemu je glavna karakteristika da se ne može samostalno razmnožavati, tj. za razmnožavanje iskorištava materijal i energiju stanice koju napada.

Karakteristično za lentiviruse je da su to spori virusi, što znači da se dugo zadržavaju u domaćinu i dovode do spore progresije u smrt. Virus ima sferni oblik i sadrži dvostruki RNK genom. Kada uđe u stanicu domaćina virus koristi enzim reverznu transkriptazu da svoj RNK genom izmijeni u DNK, koji sa zatim inkorporira u genom domaćina.

HIV nakon ulaska u ljudski organizam napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite, u njima se množi, uništava ih i postupno dovodi do slabljenja imuniteta. Prema specifičnim molekulama koje se nalaze na površini tih stanica, one se još nazivaju i CD4 stanice.

Postoje dvije vrste (serotipa) HIV virusa – HIV1 i HIV2. HIV1 virus je više virulentan. Virusi slični HIV virusu su do sada pronađeni kod mnogih primata, što je dovelo do hipoteze da su isti prirodni rezervoar virusa.

hiv

Epidemiologija HIV-a

Prvi zabilježeni slučaj HIV-infekcije  u svijetu je otkriven u Los Angelesu, SAD  1981. godine. U literaturi se taj pacijent navodi kao „pacijent nula“ – termin koji označava prvu zabilježenu osobu koja ima simptome bolesti.

Kako su te infekcije primijećene najprije u muškaraca homoseksualne spolne orijentacije, nazvane su GRID (Gay Related Immune Deficiency), međutim kako je rastao broj prijavljivanih infekcija, rastao je i broj zaraženih heteroseksualnih osoba. 1982. godine službeno je u SAD-u objavljena epidemija AIDS-a i sve je ukazivalo na spolni put prijenosa.

Smatra se da trenutno u svijetu ima preko 34 milijuna osoba inficiranih HIV-om, i to preko 97% u manje razvijenim zemljama (subsaharska Afrika).

Prema podacima Registra za HIV Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od prvog zabilježenog slučaja u Hrvatskoj 1985. godine pa do sredine 2013., registrirano je 1102 osobe kojima je dijagnosticirana HIV-infekcija, od čega 420 oboljelih od AIDS-a. U istom je razdoblju 176 osoba umrlo od AIDS-a.

U posljednjih desetak godina  u RH se godišnje prosječno registrira 60 osoba inficiranih HIV-om. Godišnja učestalost HIV-infekcije kreće se u vrijednostima 12-17/ 1 000 000 stanovnika, što nas svrstava u zemlje niske učestalosti.

Put prijenosa i rizične skupine

HIV se prenosi na više načina:

 • Spolnim putem – visoki rizik imaju osobe promiskuitetnog ponašanja (heteroseksualne i homoseksualne) koji često mijenjaju spolne partnere i prakticiraju nezaštićeni spolni odnos, te osobe koje se upuštaju u odnos s rizičnim osobama.
 • Putem krv i krvnih derivata  – višekratno primanje transfuzije  krvi i drugih krvnih pripravaka (danas rijetko zbog uvođenja obveznog  testiranja krvnih pripravaka).
 • Putem pribora intravenskih ovisnika – visoki rizik imaju osobe koje dijele drogu i pribor za ubrizgavanje s drugim osobama.
 • Preko zaražene majke na dijete – tijekom trudnoće, poroda i dojenja (prema novim podacima smatra se da se HIV ne prenosi putem majčina mlijeka).

Putevi kojima se HIV NE prenosi :

 • Uobičajeni kontakti –  rukovanje, grljenje, poljubac u obraz.
 • Intimni kontakt bez spolnog odnosa – ljubljenje, milovanje
 • Kontakt s predmetima – u autobusu, vlaku, školi.
 • Uporaba javnih zahoda, sauna, bazena, tuševa.
 • Kašljanje, kihanje, kontakt kože sa suzama ili slinom.
 • Liječenje u bolnicama, medicinskim i stomatološkim ambulantama, ako su provedene standardne higijenske mjere.
 • Pružanje prve pomoći, ukoliko se primjenjuju standardne higijenske mjere.
 • Masaže, fizioterapija, bušenje ušiju, piercing, ako se primjenjuju standardne higijenske mjere.
 • Ogrebotine i ugrizi domaćih životinja (pas, mačka).
 • Ubodi insekata.
 • Skrb za zaražene HIV-om i oboljele od AIDS-a, ako se primjenjuju standardne higijenske mjere.

Tijek HIV infekcije

HIV-infekcija je kronična infekcija virusom HIV-a koja započinje ulaskom virusa u krvotok i traje doživotno. Prodire u tijelo putem oštećene kože, kroz sluznice ili izravnim unošenjem i napada specifičnu stanicu imunološkog sustava – T limfocit.

Kada unutar T-limfocita nastane veliki broj novih virusa, on prsne, oslobađa mnoštvo virusa u krvotok, te propada. Virusi ulaze u nove T-limfocite i proces se ponavlja. Time HIV postupno uništava sve veći broj T-limfocita, što dovodi do slabljenja imuniteta i rezultira pojavom oportunističkih infekcija i određenih malignih bolesti.

Iako HIV primarno napada specifične stanice imunološkog sustava, T-limfocite, on može izravno oštetiti i neke druge stanice u tijelu (živčane stanice, stanice sluznice probavnog sustava…).

aids

Progresija HIV- infekcije se dijeli u 3 stadija:

1. Akutna HIV-infekcija

Razvija se nekoliko tjedana nakon infekcije. Najčešće se očituje kao blaga virusna bolest (vrućica, glavobolja, malaksalost, povećani limfni čvorovi) i prolazi nezapaženo. Uobičajeno traje 2 do 3 tjedna.

Tijekom ove faze velika količina virusa kruži krvotokom i osoba je vrlo zarazna. HIV je u velikim količinama prisutan u spolnim izlučevinama. Virus se aktivno umnaža, napada i ubija stanice imunosnog sustava što se najbolje može vidjeti po opadanju broja CD4 limfocita.

2. Asimptomatska HIV-infekcija

Veoma često osobe koje su HIV+ nemaju nikakve simptome oštećenja imunosnog sustava, što je poznato kao ”asimptomatska” infekcija ili infekcija bez simptoma. To nije indikator da je imunosni sustav neoštećen.

Nivo virusa u krvi može pasti veoma nisko, ali osoba je i dalje inficirana i antitijela se mogu otkriti u krvi.  Nedavna istraživanja pokazala su da HIV u ovoj fazi ne miruje nego je veoma aktivan u limfnim čvorovima.

Veliki je broj CD4-stanica  inficiran i umire, te se proizvodi velika količina virusa. Ovi faktori mogu se potvrditi mjerenjem nivoa CD4-stanica i količine virusa u krvi. Traje 7 do 10 godina.

3. Simptomatska HIV-bolest (AIDS):

a) Rana – broj CD4 limfocita drastično pada sve dok ne dosegne 200 kada prelazi u drugu fazu. Očituje se općim simptomima kao što su:

 • vrućica
 • gubitak apetita
 • gubitak tjelesne težine
 • malaksalost
 • proljev

b) Uznapredovala – broj CD4 limfocita je manji od 200, dolazi do razvoja i održavanja navedenih općih simptoma uz razvoj karakterističnih oportunističnih infekcija, bolesti, tumora, sindroma propadanja i demencije.

c) Kasna – broj CD4 limfocita je manji od 50/ml, javljaju se za ovaj stupanj karakteristične životno ugrožavajuće bolesti, što u neliječenih bolesnika može dovesti do smrtnog ishoda.

Važno je zapamtiti da se virus HIV-a može prenijeti sa zaražene osobe na nezaraženu u bilo kojoj fazi infekcije.

Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS)

AIDS je kratica od engleskog naziva “Acquired Immunodeficiency Syndrome”, koji u prijevodu znači sindrom stečene imunodeficijencije.

 • A – Acquired  (stečeno): stanje koje netko stječe nakon infekcije (zaražavanja) HIV-om; nije stanje koje je nasljedno, odnosno koje se genetski prenosi.
 • I – Immune: utječe na imunološki sustav, tj. na specijalizirane stanice koje se nalaze u krvi i koje se bore protiv različitih stranih tijela i mikroorganizama (bakterija, gljivica, virusa).
 • D – Deficiency (deficijencija): nastaje slabost imunološkog sustava i obrambene snage više nemaju sposobnost učinkovite borbe protiv različitih stranih tijela i mikroorganizama.
 • S – Syndrome: označava skup stanja i znakova bolesti koji su karakteristični za određenu bolest; netko tko ima AIDS može bolovati od širokog spektra različitih bolesti i oportunističkih infekcija.

Francuska kratica za ovu bolest je SIDA (syndrome d ’imunodéficiencience acquise), a u prijevodu znači isto.

Predstavlja krajnji i najteži stadij HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunog sustava. AIDS je zapravo naziv za skupinu bolesti koje se pojavljuju kao posljedica slabljenja imuniteta čovjeka koji je inficiran HIV-om.

Brojni mikroorganizmi s kojima se čovjek svakodnevno suočava i uspješno ih svladava, u bolesnika s AIDS-om dovode do nastanka širokog spektra upalnih bolesti te bolesnik na koncu umre od infekcije uzrokovane mikroorganizmom (bakterije, virusi, gljivice, rikecije..) koja za zdrave ljude ne predstavlja znatnu opasnost.

HIV također izravno oštećuje stanice živčanog sustava čime uzrokuje teške neurološke bolesti (HIV encefalopatija). Osoba koja je inficirana HIV-om, ne mora imati i AIDS.

Nastavite čitati: Dijagnoza, prevencija i liječenje HIV infekcije i AIDS-a

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

HIV I AIDS – prijenos, uzroci, simptomi, tijek infekcije i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Imao sam spolni odnos sa HIV zarazenom osobom prije 7 mjeseci. Mene zanima u kojoj fazi se najvise ocituju AIDS simptomi. Tj nakon koliko vremena.
  Hvala na odgovoru

  • Testirajte se – besplatno je i anonimno. Test putem sline je gotov za 20 minuta, a vjerujem da u Zagrebu ima i bržih testova.

  • Poštovani,
   HIV-infekcija je kronična infekcija virusom HIV-a koja započinje ulaskom virusa u krvotok i traje doživotno. Prodire u tijelo putem oštećene kože, kroz sluznice ili izravnim unošenjem i napada specifičnu stanicu imunološkog sustava – T limfocit. Savjetujemo Vam da se svakako testirate kako biste bili sigurni jeste li zaraženi te kako biste mogli na vrijeme započeti s liječenjem.