Spolne bolesti u trudnoći

trudnica

Bakterijska vaginoza u trudnoći

Bakterijska vaginoza često uzrokuje vaginalni iscjedak kod žena u fertilnoj dobi, a  nastaje kao posljedica poremećaja ravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija. Najčešće se vezuje  uz Gardnerellu vaginalis. Bakterijska vaginoza se često ne smatra spolno prenosivom bolesti , iako je vezana za seksualne aktivnosti. Najčešće se javlja vaginalni iscjedak neugodnog mirisa po ribi, koji se pojačava nakon spolnog odnosa. Bakterijska vaginoza može dovesti do ozbiljnh komplikacija u trudnoći, uključujući i prijevremeno pucanje vodenjaka, prijevremeni porođaj i infekcije plodovih ovoja. Testiranje za sve trudnice na bakterijsku vaginozu trenutno nije preporučljivo, te se testira samo visoko rizične žene. Nema poznatih izravnih učinka bakterijske vaginoze na novorođenče .

Trihomonijaza u trudnoći

Vaginalna infekcija parazitom Trichomonas vaginalis je vrlo česta spolno prenosiva infekcija. Simptomi mogu varirati među inficiranim ženama. Neke žene su bez simptoma, dok se druge žale na svrbež, pjenušavi iscjedak neugodnog mirisa i krvarenje nakon spolnog odnosa. Trudnice najčešće ne prolaze screening na T. vaginalis,  međutim  trudnice s abnormalnim vaginalnim iscjetkom treba testirati i tretirati na odgovarajući način. Infekcija u trudnoći je povezana s prijevremenim pucanjem, prijevremenim porođajem i niskom porođajnom težinom novorođenčadi. Rijetko se žensko novorođenče može inficirati prolaskom  kroz porođajni kanal i imati vaginalni iscjedak nakon rođenja .

Herpes simpleks u trudnoći

Herpes simplex virus (HSV) ima dva različita tipa: HSV-1 i HSV-2 . Infekcije novorođenčeta mogu biti bilo kojeg tipa, ali najčešće su uzrokovane HSV-om 2. Simptomi genitalnog herpesa su slični u trudnica i ostalih žena. Glavna briga u vezi sa HSV infekcijom odnosi se na  komplikacije povezane s infekcijom novorođenčeta. Iako se može dogoditi prijenos tijekom trudnoće i nakon poroda, 80 – 90 %  HSV infekcija u novorođenčadi nastaje prolaskom djeteta kroz porođajni kanal inficirane majke. HSV infekcija može imati vrlo ozbiljne posljedice na novorođenčad, pogotovo ako je majka inficirana kasno u trudnoći (tijekom trećeg tromjesečja). Žene koje su zaražene po prvi put u kasnoj trudnoći imaju visok rizik za prijenos infekcije na dijete. Carski rez se preporuča svim ženama s aktivnim genitalnim herpes lezijama ili ranim simptomima kao što su bol i svrbež rodnice.

Humani papiloma virus (HPV) u trudnoći

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) spada među najčešće spolno prenosive bolesti današnjice. Smatra se da je inficirano oko 70% spolno aktivnih osoba. Infekcija zahvaća  donji dio genitalnog trakta, uključujući vanjski genital, rodnicu i vrat maternice. Razlikujemo nisko i visokorizične tipove HPV-a. Niskorizični tipovi povezani su sa genitalnim bradavicama, dok se visokorizični tipovi vežu uz karcinom vrata maternice. Genitalne bradavice su najčešća manifestacija HPV infekcije i njihov broj i veličina see često povećava tijekom trudnoće. Radi se o malim karfiolastim tvorbama koje mogu biti praćene svrbežom. Ukoliko žena ima genitalne bradavice tijekom trudnoće, liječenje može biti odgođeno do nakon poroda. Velike genitalne bradavice mogu zakomplicirati vaginalni porod. U navedenim slučajevima, kada velike genitalne bradavice blokiraju rodnicu, preporuča se carski rez. Infekcije majke mogu biti povezane s razvojem papilomatoze grla u novorođenčadi. Riječ je, naime, o rijetkoj dobroćudnoj tvorbi u grkljanu. Screening i liječenje trudnica sa spolno prenosivim bolestima je jedini način sprječavanja ozbiljnih zdravstvenih komplikacija majke i djeteta. Što prije tijekom trudnoće žena počne primati liječničku skrb, bolje zdravstvene ishode će imati i ona i njeno nerođeno dijete. Trudnice bi trebale zahtijevati od svog ginekologa testiranje na spolno prenosive bolesti, ukoliko njihov ginekolog ne provodi rutinski takva testiranja.

Saznajte više o trudnoći u sljedećim tekstovima:

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Spolne bolesti u trudnoći

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.