Spontani pobačaj – uzroci, simptomi i tretmani nakon spontanog pobačaja

spontani-pobacaj
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Spontani pobačaj je gubitak fetusa prije početka 28-og tjedna trudnoće. Nakon tog vremena, spontani prerani prekid trudnoće završava rađanjem mrtvorođenčeta, odnosno preranim porođajem. Do pobačaja može doći zbog abnormalnosti  fetusa, nedostatka u građi maternice ili hormonalnog poremećaja kod majke. Pobačaji uzrokovani padom ili sličnom manjom nezgodom doista su rijetki jer je fetus dobro zaštićen u maternici. 

Statistike:50-75% svih trudnoća završi pobačajem. To se događa kada se pobačaj dogodi nedugo nakon implantacije, što rezultira krvarenjem koje se poklapa s menstrualnim krvarenjem po terminu. Stoga većina žena i ne zna da su pobacile. Od klinički prepoznatih trudnoća 15-25% trudnoća završi pobačajem.

Doznajte više o implantacijskom krvarenju!

Vrste spontanih pobačaja

Pobačaje možemo svrstati u nekoliko skupina. Kod nekih žena može se javiti ”prijeteći pobačaj”i to uglavnom u ranoj trudnoći. Znak ”prijetećeg” pobačaja je lagano krvarenje iz rodnice. U većini slučajeva trudnoća nakon toga teče normalnim očekivanim tokom. 

U slučaju ”neizbježnog” pobačaja fetus je umro, bez obzira na sve mjere koje su poduzete nakon pojave simptoma. te trudnoću treba prekinuti. 

”Opetovani pobačaj” uglavnom se pojavljuje kod žena koje imaju problema s hormonalnom ravnotežom. Ovakvi se pobačaji uglavnom događaju u ranoj trudnoći, ali mogu uslijediti i nakon trećeg mjeseca trudnoće. U tom slučaju se najčešće radi o inkompetentnom cerviksu odnosno otvaranju maternice za vrijeme trudnoće. 

Koji su simptomi pobačaja?

Prvi simptom kod bilo kojeg pobačaja je uglavnom lagano krvarenje iz rodnice. Takvo krvarenje se može javiti u obliku svega nekoliko kapi ili pak može biti vrlo obilno. Bitno je napomenuti da se simptomi pojavljuju bez prethodnog upozorenja. Često spontanom pobačaju kao eventualni znak prethodi smeđi iscjedak koji isto tako u trudnoći ne mora nužno predstavljati opasnost.

Ako je fetus istisnut pa je ”pobačaj neizbježan”, maternica se počinje stezati te će trudnica osjetiti bolove u donjem dijelu trbuha i leđima. Bolovi se mogu opisati kao jaki, tupi, konstantni ili povremeni. 

Kod nepotpunog pobačaja bolovi mogu trajati stalno ili povremeno, te mogu trajati nekoliko dana. Dok će kod stanja kada dođe do smrti fetusa, bolovi izostati, a stanje će najčešće ustanoviti liječnik. Žene intuitivno pretpostavljaju da se u ”njima prestao odvijati nekakav znak života” te primijete kako su im inače natečene grudi splasnule. Jedini simptom u svim takvim situacijama je da se maternice nije povećala od prethodnog pregleda.

Pročitajte više o bolovima u donjem dijelu trbuha.

spontani pobacaj

Simptomi spontanog pobačaja uključuju:

 • krvarenje koje napreduje od blagog do teškog
 • teški grčevi
 • bol u trbuhu
 • groznica
 • slabost
 • bol u leđima

Ako doživite bilo koji od navedenih simptoma kontaktirajte vašeg liječnika. On će vam dati daljnje upute.

Što uzrokuje pobačaj?

Uzroci pobačaja nisu još potpuno jasni. Većina pobačaja koja se dogode u prva tri mjeseca su uzrok kromosomske abnormalnosti kod fetusa.

Kromosomi su štapićaste nakupine koje sadrže većinu stanične DNA (ostatak se nalazi u mitohondrijima). DNA sadrži gene koje sadrže informacije potrebne za rast, razvoj i ukratko kompletan život jedinke. Većina kromosomskih abnormalnosti pojavljuje se slučajno i nemaju veze sa zdravljem oca ili majke.

Pobačaj također može biti uzrokovan nizom drugih faktora, uključujući:

 • infekcije
 • izloženost visokoj radijaciji
 • hormonalni problemi
 • abnormalnost maternice
 • pušenje, pijenje alkohola ili korištenje ilegalnih i štetnih droga
 • poremećaji u imunološkom sustavu
 • teška bolest bubrega
 • bolesti srca
 • dijabetes koji nije pod kontrolom
 • bolesti štitnjače
 • zračenje
 • određeni lijekovi
 • teška pothranjenost

Osim toga, žene imaju sve veći rizik od pobačaja sa starenjem. Istraživanja pokazuju da je rizik od spontanog pobačaja od 12% do 15% za žene od 20 do 30 godina, a za žene koje imaju oko 40 godina ili više taj rizik se podiže sve do 25%.

Ne postoje dokazi koji ukazuju na to da umjerena fizička ili seksualna aktivnost uzrokuje pobačaj.

Dijagnoza i tretmani nakon pobačaja

Vaš liječnik će obaviti ginekološki pregled i ultrazvuk ako bi potvrdio pobačaj. Ako je pobačaj potpun i maternica je prazna tada ne treba nikakav dodatni tretman. Povremeno maternica ne bude potpuno prazna pa se izvodi D&C postupak. Tijekom tog postupka preostali fetus u maternici i tkiva se nježno vade van. Kao alternativa ovom postupku mogu se dati različiti lijekovi koji uzrokuju tijelo da izbaci sadržaj iz maternice. 

Pročitajte više o kiretaži!

Ako pobačaj nije potvrđen, a imate simptome trebali bi nekoliko dana odmarati u krevetu ili ćete biti zadržani u bolnici zbog noćnog promatranja.Prate se i hormoni koji se pojavljuju u trudnoći

Kada krvarenje prestane obično ćete moći nastaviti s vašim normalnim aktivnostima. Ako je vrat maternice proširen možda će vam biti dijagnosticirana nesposobna maternica i postupak koji ju zatvara. Ako se nastavi krvarenje koje je praćeno snažnim bolovima – vrijeme je da se javite liječniku. 

Krvni testovi, genetski testovi i lijekovi će možda biti potrebni ako je žena imala dva ili više pobačaja zaredom. Neki postupci se koriste za procjenu uzroka ponovljenog pobačaja, a uključuju endometralnu biopsiju (uklanjanje male količina tkiva maternice za proučavanje), histeroskopiju (postupak u kojem liječnik pregledava unutrašnjost maternice uz pomoć uređaja koji se umeće kroz vaginu i vrat maternice) i laparoskopiju (postupak u kojemu liječnik promatra organe pomoću posebnog uređaja).

Trudnoća nakon pobačaja

Najmanje 85% žena koje imaju pobačaj imaju normalnu trudnoću i normalan porođaj nakon toga. Ako ste imali pobačaj to ne mora značiti da imate problem s plodnošću. S druge strane, oko 1%-2% žena imaju ponovljeni pobačaj (ponekad i tri ili više), a neka istraživanja pokazuju da je to automatska reakcija imunološkog sustava.

Koliko dugo čekati prije ponovne trudnoće?

O ponovnom pokušaju trudnoće razgovarajte s liječnikom. Neki preporučuju čekanje određenog vremena prije ponovnog pokušaja. Kako bi spriječili ponovni pobačaj liječnik će preporučiti određene tretmane koje bi trebali provesti prije ponovnog pokušaja trudnoće. U pravilu je najbolje pričekati jednu ili dvije menstruacije te nakon toga ponovno pokušati.

Uzimanje vremena za fizičko, ali i psihičko ozdravljanje nakon pobačaja je vrlo važno. Ne smijete kriviti sebe za pobačaj. Grupe za podršku i odlazak psihijatru također mogu pomoći u nošenju s gubitkom. Isto tako je vrlo važno razgovarati s vašim partnerom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.63 / 5   8
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: spontani pobacaj, simptomi spontanog pobačaja, spontani pobačaji simptomi, simptomi pobacaja, Spontani, spontani pobacaj simptomi, trudnoca, spontani abortus, simptomi spontanog, bolovi nakon kiretaže,