Što je LETZ, kada se izvodi i koje su moguće komplikacije?

lletz

LETZ (eng. Loop Excision of Transformation Zone)  je oznaka za zahvat kojim se odstranjuje transformacijska zona vrata maternice niskovoltažnom električnom omčom. Koristi se u dijagnostici i liječenju premalignih (CIN II, III) promjena vrata maternice. Radi se o jednostavnijem i poštednijem postupku no što je to klasična konizacija jer se održava duljina cerviksa, što je važno u trudoći zato što spriječava prerano otvaranje ušća maternice.

Skvamokolumnarna granica (SGK) i transformacijska zona

Područje vagine i vanjskog dijela vrata maternice (egzocerviksa) prekriveno je višeslojnim pločastim epitelom, dok kanal vrata maternice (endocerviks) oblaže jednosloslojni cilindrični epitel.

Razlikujemo:

  • originalnu (primarnu) skvamokolumnarnu granicu
  • aktivnu (sekundarnu) skvamokolumnarnu granicu

Primarna skvamokolumnarna granica predstavlja spoj originalnog pločastog epitela vagine i egzocerviksa sa jednoslojnim cilindričnim epitelom endocervikalnog kanala. Položaj SKG nije cijeli život stalan i ovisi o hormonskom statusu i životnoj dobi. Zbog djelovanja niskog pH rodnice dolazi do metaplazije osjetljivog cilindričnog u otporniji pločasti epitel.

Spoj između novonastalog metaplastičnog pločastog i cilindričnog epitela nazivamo sekundarnom skvamokolumnarnom granicom.

Transformacijska zona je područje između originalne i nove skvamokolumnarne granice, koje sadrži manje ili više uznapredovalu pločastu metaplaziju, i upravo je to područje nezrelog metaplastičnog epitela najosjetljivije na djelovanje različitih onkogenih čimbenika.

LETZ (Loop Excision of Transformation Zone) – zašto se izvodi?

U svakodnevnoj uporabi “LETZ” označava samu tehniku – uporabu električne omče, kako u odstranjivanju transformacijske zone, tako i za uzimanje uzoraka vrata maternice s bilo kojeg njegovog dijela što se naziva “LETZ biopsija”, i odstranjivanje dijela vrata maternice u obliku konusa – “LETZ konizacija“. LETZ se Izvodi najčešće u lokalnoj anesteziji, za razliku od konizacije koja je opširniji zahvat i izvodi se u općoj anesteziji. Odstranjeni komad tkiva vrata maternice se dalje patohistološki procjenjuje.

letz

LETZ se koristi u liječenju CIN-a II i III. Radi se o poštednom zahvatu koji je prikladan za žene adolescentne i reprodukcijske dobi, jer omogućuje uklanjanje abnormalnih promjena u cijelosti, a ne ostavlja značajnije posljedice na reproduktivni sustav žene. Tkivo se otklanja površno, te se tek nakon zahvata i patohistološkog nalaza vidi da li je promjena otklonjena u cijelosti. Zbog korištenja visokofrekventne struje, krvarenje je minimalno. Metoda se zbog svog poštednog karaktera osobito preporučuje ženama koje još nisu rodile.

Video prikaz LETZ postupka

Kako se izvodi LETZ?

LETZ predstavlja maksimalno poštedni i minimalno invazivni kirurški zahvat, primjenjiv na ženama adolescentne i reprodukcijske dobi. Obavlja se pod lokalnom anestezijom, ne boli te traje otprilike 5 -10 minuta. Neke žene mogu osjetiti tupu bol nalik na mentrualnu.

Pri samom postupku istodobno duž crte reza dolazi i do koagulacije tkiva (stvaranja “krastica” koje zaustavljaju krvarenje), odnosno zatvaranja krvnih žila, a odstranjeni uzorak potom ide na patohistološku pretragu. Pacijentica nakon 1-2 sata napušta kliniku ili polikliniku.

Tek nakon histološke analize tkiva može se zaključiti je li lezija u potpunosti uklonjena. Zbog poštednog karaktera metoda se osobito preporučuje ženama koje još nisu rodile jer je trudnoća moguća već 6 mjeseci nakon postupka.

Postupak je najbolje obaviti u sredini menstrualnog ciklusa, a prije zahvata potrebno je potpisati pismenu suglasnost.

Nakon LETZ zahvata

Nakon zahvata preporuča se mirovanje narednih 24h te bolovanje i tjelesna pošteda 10-14 dana. Također je moguća pojava laganog iscjetka i krvarenja dok rana zarasta.

Tijekom prva tri tjedna ne preporuča se korištenje tampona, sjedećih ili ležećih kupki. Potrebno je i tri – četiri tjedna apstinirati od seksualnih odnosa te se u slučaju jačih bolova i krvarenja javiti liječniku.  Nakon dva tjedna moguće je lagano hodanje i šetanje bez većih napora. Nakon četiri tjedna u potpunosti se možete vratiti uobičajenim aktivnosti, iako se ne preporučuje vožnja biciklom.

Prva kontrola nakon zahvata ovisi o rezultatu histološke analize, no u većini slučajeva se planira za 4-6 mjeseci.  Cijena zahvata u poliklinikama okvirno iznosi 1,500 kn s lokalnom anestezijom, dok letz konizacija u općoj anesteziji košta oko 3000 kn.

Komplikacije LETZ-a

Komplikacije su rijetke, ali moguće kao i kod svakog kirurškog zahvata:

  • Vrlo rijetko se javlja jako nekontrolirano krvarenje, koje zahtjeva transfuziju krvi ili krvnih pripravaka. U slučaju životno ugrožavajućeg krvarenja, u pojedinim slučajevima moguća je histerektomija (odstranjenje maternice)
  • Ozljede susjednih organa (krvnih žila, crijeva, mokraćnog mjehura, uretera), rizik je veći nakon prethodnih operacija, sa priraslicama ili poremećenom anatomijom
  • Infekcije (uterusa, urinarnog trakta, upala pluća, upala potrbušnice..) – zahtijevaju antibiotsko liječenje
  • Iznimno, krvni ugrušci i začepljenje krvnih žila
  • Suženje vrata maternice i posljedično bolne menstruacije

Prva kontrola je nakon 7 do 12 tjedana, provjerava se zarastanje ožiljka i obavlja kontrolni kolposkopski pregled i PAPA test.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što je LETZ, kada se izvodi i koje su moguće komplikacije?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.