Trebam li uloške za cipele?

ulosci za cipele
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Premda je stajanje prirodan ljudski položaj i ono samo po sebi ne predstavlja opasnost, u nekim slučajevima ono itekako može naštetiti zdravlju. Jedna od preporuka za sprječavanje ili ublažavanje posljedica dugotrajnog opterećenja na stopala je nošenje udobnih uložaka za cipele. U nastavku doznajte koja je funkcija uložaka za cipele, jesu li vam oni potrebni i koje su posljedice dugotrajnog stajanja.

Ulošci za cipele djeluju tako da pravilno podupiru i rasterećuju stopala. Jedna od bitnih funkcija uložaka za cipele je da rade raspodjelu pritiska na stopalu i tako uvelike djeluju na zglobove noge i kralježnicu.

Ulošci za cipele izrađuju se od raznih materijala, a razni modeli služe za razne namjene. Odabir materijala ovisi o indikacijama za nošenje kao i o tome koliko se intenzivno ulošci nose i u kojoj obući.

Ulošci za cipele prvenstveno su namijenjeni osobama koje imaju spuštena stopala ili deformaciju stopala, nepravilan položaj koljena, probleme s kralježnicom te svima koji se svakodnevno suočavaju s dugotrajnim stajanjem, a osobito osobama koje su već iskusile posljedice dugotrajnog opterećenja, kao što su bolovi u nogama, leđima ili vratu, otežano hodanje i zamor prilikom hodanja, žuljevi na nogama i slično.

Ulošci za cipele se također preporučuju svima koji žele osigurati zdravlje stopala i kičme, jer oni nisu samo za problematična stopala, već za općenitu potporu cjelokupnom držanju tijela.

Stopala su ipak temelji našeg tijela i ona nose cijelo naše tijelo, tako da ulošci olakšavaju taj posao s obzirom na to da danas sve manje ljudi hoda bosonogo, što je ideal za održavanje zdravlja stopala. Kada smo bosi, onda stopalo osjeća površinu i tada svi mišići u stopalu rade, a živci dobivaju informaciju i prilagođavaju cijelo tijelo. Uz mekanu obuću ravnamo stopala, dok hodanje po betonu i svim ostalim ravnim površinama utječe na ‘otupljivanje’ naših senzornih i motoričkih sposobnosti, koje održavaju cijelo tijelo u zdravlju.

Zato je svakome važno nositi uložak, onaj koji će utjecati na pritisak u dijelovima koji su smanjili funkciju ili barem onaj koji će nas štititi (silikonski) od tvrdih površina po kojima se krećemo.

Zemlja i kamen su najprirodniji ‘kipari’ naših stopala, i zato bi svi trebali barem povremeno hodati bosi. Uz to, ne treba zaboraviti kako je refleksoterapija posvećena između ostalog i stopalima te govori o povezanosti organa sa našim stopalima, dok mnoge detoksifikacije čitavog organizma možemo odraditi čak samo putem stopala.

» Bogatu ponudu uložaka za cipele možete pronaći OVDJE.

Koje su posljedice dugotrajnog stajanja?

Prilikom dugotrajnog stajanja ili dugih i stalnih šetnji opterećujemo svoja stopala, zdjelicu i kralježnicu. Ako tijekom stajanja nemamo fleksibilnost i ako je tijelo prisiljeno biti u neprirodnom položaju, to može značajno utjecati na razvoj mnogih zdravstvenih nepogoda.

Također, nepravilno držanje cijelog tijela uzrokuje glavobolje, bolove u čitavim leđima, bolove u zglobovima i ostalim dijelovima tijela, dok dugotrajno sjedenje uzrokuje usporavanje metabolizma, što za daljnju posljedicu ima osjećaj manjka energije i pospanost, usporenost misli i sl.

Ako zbog dugotrajnog sjedenja često imate problema s bolovima u tijelu, naša preporuka za brzo eliminiranje je Activ Gel na bazi mente, mentola i eukaliptusa, koji potiče cirkulaciju kada ga umasiramo u područje koje je bolno.

Komentare korisnika ovog proizvoda pročitajte u nastavku:

  • ‘Bolna i natečena koljena, nakon mazanja Activ Gelom su se smirila i postalo je puno, puno lakše funkcionirati’
  • ‘Kod jake glavobolje umasiram Activ Gel u vrat i ramena, pomaže’
  • ‘Kod ozljede ruke na trening ništa nije pomagalo, dva tjedna sam pokušavala s različitim gelovima i oblozima i ništa,  Activ Gel je čak maknuo oteklinu i osposobio me u potpunosti’ – gimnastičarka
  • ‘Savinula sam zglob dok sam šetala psa, nakon što sam stavila Activ Gel, umanjio je bol i oteklinu, naravno da sam morala paziti kako stajem, ali vidjela sam da je zaista pomogao’
  • ‘Noge su mi teške jer stalno sjedim, a kad sam namazala Activ Gel osjetila sam kako se cirkulacija pokreće i sve me počelo svrbjeti, što je zapravo pozitivan znak da se nešto događa.. Nezamjenjiv je.’
  • ‘Hladi me po ljeti i tjera komarce kad trčim, a uz to nemam upalu mišića, niti bol u kuku koja se znala pojavljivati prije, zbog stare ozljede.’
  • ‘Kada su mi stopala usijana od puno hodanja, osvježim ih Activ Gelom kako i odmah je lakše’
  • ‘Miče masnice samo tako ili bilo koje druge otekline, znam jer se bavim takvim sportom da sam stalno u nekakvim ozljedama.’

» Activ gel možete nabaviti u SimBex.

Ulošci za cipele

Dugotrajna opterećenja uzrokuju smanjenje dotoka krvi u mišiće i cirkulacija se znatno usporava zbog čega se vene mogu upaliti, stopala mogu oteći, a mišići postati bolni.

Opterećenja stopala dovode i do bolova u leđima, vratu i zglobovima, bolnih stopala, lošeg držanja i proširenih vena, a česte posljedice su i metatarzgalije, hallux valgus, petni trnovi i degenerativni procesi na zglobnim površinama.

Kontinuirana opterećenja navode nas na neprirodne položaje, čime se povećava opterećenje na zglobove i kosti, kojima onda slabi mogućnost podmazivanja te s vremenom dolazi do deformacije zglobova. 

SimBex Vam poklanja besplatnu kompjutorsku analizu stopala

Analiza stopalaZa manje od jedne minute skeniranjem stopala možete dobiti njihovu 3D sliku i po želji naručiti uloške za korekciju njihovog opterećenja. Individualni ortopedski ulošci izrađuju se od vrhunskih i suvremenih materijala prema preporuci stručne osobe.

Redovna cijena samog pregleda je 100,00 kuna, a svim čitateljima portala Kreni zdravo koji ispune obrazac za prijavu na OVOJ stranici SimBex poklanja ovaj pregled potpuno besplatno! 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.27 / 5 (11 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ulosci za cipele, da li ulosci pomazu za cipele, ulošci za cipele Zadar, ulošci za cipele zdravlje, ulosci za obucu dugo na nogama, ulosci za stopala žuljevi, ulozak za cipele,