Trudnoća po mjesecima: Prvo tromjesečje

trudnoca
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Prvi mjesec trudnoće

Razvoj djeteta

U prva četiri tjedna, prije nego što neke žene čak i shvate da su trudne, tijelo se prilagođava tome da vaša beba dobije sve što joj je potrebno kako bi opstala do rođenja.  Iz oplođenog jajašca postupno se razvijaju plod, posteljica, amnionska vreća i amnionska tekućina koja štiti rastući embrij.

Razvitak ploda započinje i prije nego što dođe do maternice. S razvitkom jajašca stanice se specijaliziraju, a otprilike 10 dana nakon oplodnje beba se nalazi u maternici. Počinju se stvarati pluća, srce i leđna moždina.

Do kraja trećeg tjedna trudnoće srce bebe već samostalno može pumpati krv. Do kraja četvrtog tjedna težina djeteta je manja od 0,03 grama, te je oko 0,32 cm dugo.

Promjene kod majke

Nakon začeća, vaše tijelo počinje proizvoditi veću razinu progesterona koji sprječava menstruaciju i potiče sluznicu maternice da se zadebljanjem pripremi za prihvaćanje oplođenog jajašca te da ga hrani, a s druge strane, omekšava, relaksira mišiće maternice te onemogućuje izbacivanje jajašca.

Prvi mjesec trudnoće

Dakle, kao odgovor na progesteron, sluznica maternice zadebljava i dotok krvi u maternicu raste, stvara se zaštitna barijera, a maternica se počinje širiti kako bi se omogućila implantacija.

Kako se vaša maternica počinje mijenjati, možda ćete osjetiti grčeve koji mogu podsjećati na predmenstrualne.

Pojačan rad bubrega i rast maternice mogu uzrokovati povećanu potrebu za mokrenjem. Vjerojatno ćete češće osjećati umor, a možda čak i kraća razdoblja slabosti. Hormoni trudnoće su okidač sazrijevanja mliječnih žlijezdi, pa tako možete osjetiti da su vam u ovom razdoblju grudi napetije i bolnije.

 Zajednički simptomi

Tijekom prvog mjeseca trudnoće obično se javljaju sljedeći simptomi:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.86 / 5   14
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: Prvi mjesec trudnoce, simptomi trudnoće u prvom mjesecu, drugi mjesec trudnoce, prvi mjeseci trudnoće, treći mjesec trudnoće, trudnoca prvi mjesec, drugi mjesec trudnoće simptomi, prvi mjesec trudnoće simptomi, prvo tromjesečje trudnoće, prvo tromjesečje trudnoće simptomi,