Trudnoća po mjesecima: Treće tromjesečje

trece-tromjesecje

Treće tromjesečje traje od 28. do 40. tjedna i obuhvaća 13 tjedana.

Sedmi mjesec trudnoće – od 28. do 31. tjedna

Razvoj djeteta

U trećem tromjesečju vaše dijete raste vrlo brzo, a pokreti su sve češći i intenzivniji, što ponekad možete osjetiti i na svojim mišićima i  unutarnjim organima.

U ovom razdoblju pluća djeteta se pripremaju za disanje. Stvara se surfaktant, tvar koja oblaže unutarnju površinu alveola. Tako se smanjuje površinska napetost i sprječava njihov kolaps. Vidljivo je ritmičko pokretanje prsnog koša. Na taj način se oponašaju pokreti disanja i vrše pripreme za život izvan maternice. 

Ako se bebi počne štucati, možete osjetiti lagane jednolične pokrete u maternici. Štucanje je posljedica gutanja plodne vode koja umjesto u želudac ode na pogrešno mjesto. Masno tkivo se nastavlja i dalje odlagati, a ostali unutarnji organi rasti i sazrijevati.

Do kraja sedmog mjeseca trudnoće vaša će beba narasti do 40 cm, a bit će teška između 1400 i 1600 grama.

Promjene kod majke

U ovom razdoblju se obično trudnicama radi kompletna krvna slika. Uočava se anemija, no to vas ne treba nužno zabrinuti.

Naime, u trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi pri čemu se volumen plazme (tekućeg dijela) poveća više nego što poraste broj krvnih stanica pa je anemija posljedica razrjeđenja krvi. Ako je razina željeza u granicama normale, nije potrebna njegova nadoknada.

Osim što zdrava prehrana ima brojne blagodati za vas i vaše dijete, pomoću nje možete i održavati razinu željeza. Hrana bogata željezom su jaja, mahunarke, crveno meso te povrtnice zelenog lišća.

Također, u ovom razdoblju možete osjetiti bolove u leđima jer se zbog težine trbuha ispravlja fiziološka lumbalna lordoza – prirodna zakrivljenost kralježnice u donjem dijelu leđa.

Sedmi mjesec trudnoće

Kako biste izbjegli ove poteškoće preporučuje se nošenje niskih potpetica i korištenje dodatnih jastuka prilikom spavanja. Nemojte zanemariti ni povremeno vježbanje poput hodanja ili plivanja. Pomoći će vam ublažiti bolove u leđima, isto kao i pravilno, uspravno držanje.

Maternica je sve veća pa su time i problemi koje izaziva njena kompresija na okolne organe izraženiji. Radi se o kratkoći daha, žgaravici, zatvoru i pojavi hemoroida.

Porast prolaktina (hormon hipofize) i hormona posteljice djeluje na grudi koje se pripremaju za dojenje. Upravo iz ovih razloga, žena može primjetiti iscjedak iz grudi u obliku vodenaste tekućine.

Zajednički simptomi

Tijekom sedmog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Saznajte više o trudnoći u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Trudnoća po mjesecima: Treće tromjesečje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Super ste i samo tako nastavite. Dopada mi se sve. I uvek citam vasu stranicu. Pozdrav do vas sve.