Trudnoća po mjesecima: Treće tromjesečje

trece-tromjesecje
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Sedmi mjesec trudnoće

Razvoj djeteta

U trećem tromjesečju vaše dijete raste veoma brzo, a pokreti su sve češći i intenzivniji, što ponekad možete osjetiti i na svojim unutrašnjim mišićima i organima.

Bebin vid sada je razvijen, no može razlikovati samo svjetlost i tamu, što joj pomaže da se prilagodi ciklusima aktivnosti i spavanja koji se ne moraju poklapati sa vašima. Također, vaša beba sada već razlikuje okuse i prepoznaje glasove, glazbu te zvukove iz okruženja.

U ovom razdoblju pluća djeteta se pripremaju za disanje. Ono svojim pokretima vježba mišiće, a reproduktivni sustav nastavlja razvoj. Bebine  kosti su u cijelosti razvijene, ali su još uvijek mekane i savitljive. Ako se bebi počne štucati, možete osjetiti lagane jednolične pokrete u maternici.

Do kraja sedmog mjeseca trudnoće vaša će beba narasti do 40 cm, a bit će teška između 1400 i 1600 grama.

Promjene kod majke

S obzirom na veličinu maternice, ona se ponovno širi na područje zdjelice što može uzrokovati često mokrenje te inkontinenciju. Također, u ovom razdoblju možete osjetiti bolove u leđima, probleme pri spavanju, zatvor i pojavu hemeroida.

Sedmi mjesec trudnoće

Kako biste izbjegli ove poteškoće preporučuje se nošenje niskih potpetica i korištenje dodatnih jastuka prilikom spavanja. Nemojte zanemariti ni povremeno vježbanje poput hodanja ili plivanja. Pomoći će vam ublažiti bolove u leđima, isto kao i pravilno, uspravno držanje.

Zajednički simptomi

Tijekom sedmog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.40 / 5   5
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: 7 mjesec trudnoće, sedmi mjesec trudnoce, proljev u trećem tromjesečju, bolovi u trećem tromjesečju trudnoće, sesti mjesec trudnoce, osmi mjesec trudnoce, trudnoca sedmi mjesec, deveti mjesec trudnoce, proljev u trudnoći, krvarenje u trecem tromjesecju,