Zašto je dobro sjediti na lopti?

lopta sjedenje
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Dugotrajno sjedenje je veliki problem današnjice. Tijekom sjedenja štetimo svome tijelu, kao i organizmu, što dugoročno dovodi do nastanka mnogih zdravstvenih tegoba.

Kao prva tegoba javlja se bol u leđima, koju prati bol u vratu i ostalim dijelovima tijela te nerijetko i osjećaj tromosti. Već pri prvim simptomima, kvaliteta života se znatno smanjuje, a bolovi postaju sve jači i učestaliji.

Tijekom sjedenja trošimo najmanje energije, pa se tako povećava i tjelesna težina, a u velikom broju slučajeva kombinacija sjedilačkog života i nezdrave prehrane dovede do pretilosti.

Proizvodnja inzulina tijekom sjedenja uvelike se smanjuje što povećava rizik od dijabetesa. Dugotrajnim sjedenjem raste rizik i od kardiovaskularnih bolesti te se razina nama potrebnog, dobrog kolesterola smanjuje za čak 20 %. Također, neka istraživanja su potvrdila kako sjedenje povećava rizik od mnogih vrsta raka.

Kako spriječiti posljedice sjedilačkog načina života?

Za većinu ljudi sjedilački način života je neizbježan, ako isti rade u uredu te moraju provoditi 8 sati dnevno sjedeći. No, ako ste jedni od onih koji svojevoljno dugotrajno sjede, predlažemo vam da prekinete tu lošu naviku.

Posljedice sjedilačkog načina života možete spriječiti jednostavnim životnim promjenama:

  • Svakih 15 do 30 minuta ustanite, protegnite se ili prošećite po uredu.
  • Ako je moguće na posao putujte biciklom ili prošećite.
  • Kada završite s poslom pokušajte što manje sjediti ostatak dana, odite u šetnju ili u kupovinu namirnica.
  • Pripazite na čemu sjedite.

 

Odabir stolice za ured od velike je važnosti jer će ona utjecati na položaj tijela tijekom sjedenja. Alternativa sjedenju na tradicionalnim, često neudobnim stolicama je lopta za sjedenje.

Lopta za kvalitetu sjedenja

Lopta za sjedenje, za razliku od tradicionalnih stolaca, potiče pravilno držanje tijela tijekom sjedenja. Osim za sjedenje, možete ju koristiti i za vježbu te za istezanje, čime ova čarobna loptica postaje vrlo praktična.

Sjedenje na lopti zahtjeva korištenje trbušnih mišića i mišića trupa, a potrošnja kalorija se uvelike povećava u usporedbi sa sjedenjem na običnom stolcu. Namjena lopte za sjedenje je povećanje mišićne stabilnosti trupa i zglobova, fleksibilnosti tijela, jačanje trbušne muskulature te podizanje aerobne kondicije.

S obzirom na to da lopta povećava opterećenje posturalnih (dubokih) mišića, savjetuje se postepeno povećavati korištenje lopte dok se tijelo ne navikne.

Isto tako, izaberite loptu koja je prilagođena dugotrajnom sjedenju, a takva na dnu ima “pomoćne drškice”, koje pomažu ravnoteži. 

Takvu loptu za sjedenje možete pronaći OVDJE.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

1 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: lopta za sjedenje, sjedenje na lopti,