Cista na jajnicima – simptomi, vrste, liječenje

ciste na jajnicima
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ciste na jajnicima su šupljine s vrlo tankom stjenkom, ispunjene tekućim sadržajem, koje se nalaze unutar jajnika. Vrlo su česta pojava, te je gotovo svaka žena imala ili će imati u životu barem jednu cistu na jajniku. Mogu se javiti na jednom ili oba jajnika. Uobičajeno ne rastu razmnožavanjem stanica već nagomilavanjem tekućine. 95% cisti je dobroćudno.

Ciste na jajnicima – uzrok nastanka i vrste cista

Premda ciste mogu nastati kao odgovor na hormonalnu neravnotežu i stres, najčešći uzrok nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikule kod ovulacije tzv. folikularna cista. Kako su ove ciste dio procesa ovulacije one se nazivaju i funkcionalne ciste. U funkcionalne ciste još spadaju u lutealne i hemoragične ciste.

cista-na-jajniku

Osim funkcionalnih cisti postoje i nefunkconalne ciste jajnika kao što su dobroćudne neoplastične ciste, endometrioidne (krvave ciste) i inkluzijske ciste.

Funkcionalne ciste (vodene ciste) su dobroćudne formacije uzrokovanje poremećajem u funkciji jajnika. Dijele se na:

  • Folikularne ciste koje nastaju uslijed izostanka pucanja folikula za vrijeme ovulacije. Mogu narasti do 6-7 cm i ponekad izazvati bolove i pritisak u donjem dijelu trbuha. Obično se povlače same od sebe kroz 4-6 mjeseci  i rijetko zahtijevaju operativni zahvat.
  • Lutealne ciste koje nastaje nakon oslobađanja jajašca iz folikule tijekom ovulacije. Mogu narasti do 10 cm.
  • Hemoragične ciste koje nastaje ukoliko prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula.

Nefunkcionalne ciste nastaju zbog endometrioze, poremećaja u kojem tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost maternice, raste izvan nje. Dijele se na:

  • Krvave ciste koje su najčešće ispunjenje krvlju i mogu narasti do 20 cm. Mogu biti uzrok neplodnosti.
  • Dobroćudne ciste koje nastaju razmnožavanjem stanica jajnika i nisu povezane s ovulacijom.
  • Inkluzijske ciste na jajniku nastaju u ožiljcima jajnika od prethodnih ovulacija. Mogu narasti do veličine oraha.

Simptomi

Najčešće ne postoje simptomi koji upućuju na postojanje ciste na jajnicima. Ciste se utvrđuju redovitim ginekološkim pregledom.

Kod nekih žena može se javiti bol koja može varirati od blagog pritiska pa sve do oštre boli (probadanja “nožem”). Ostali simptomi su: bol kod odnosa, osjećaj punoće u zdjelici i poremećaj ciklusa.

Opasnost kod ciste na jajnicima je torzija, stanje kad se cista uslijed naglog pokreta ili fizičkog napora zavrne oko svoje peteljke i prekine si dotok krvi što izaziva naglu i oštru bol. Ukoliko se cista sama ne odvrne potreban je hitan intervencijski zahvat.

Liječenje

Funkcionalne ciste u većini slučajeva ne zahtjevaju liječenje jer prolaze same kroz period od par mjeseci. Ukoliko se tijekom par mjeseci ne smanjuju i nema promjena u njihovom izgledu preporuča se kirurško odstranjivanje. Operativni zahtjevi koriste se u slučajevima funkcionalnih cisti koje su veće od 6 cm,  dobroćudnih tumorskih cisti i kod sumnje na zloćudne ciste. Većina cista jajnika ne prelazi u karcinom. Ciste s potencijalom nastanka u rak javljaju se u žena starijih od 50 godina.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - ciste na jajnicima

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.31 / 5 (13 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: cista na jajniku, cista na jajniku simptomi, vodene ciste na jajnicima, ciste na jajnicima, liječenje ciste na jajniku, pucanje ciste na jajniku simptomi, ciste, vodena cista na jajniku, puknuta cista na jajnicima, cista na jajniku pucanje,