Inkontinencija u trudnoći – kako si pomoći?

inkontinencija-u-trudnoci
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Nevoljno odnosno neželjeno ispuštanje urina (inkontinencija) česta je pojava u trudnoći, a javlja se zbog pritiska sve veće maternice na mjehur. Ovakav oblik neželjenog gubitka urina naziva se stresnom inkontinencijom, a nastaje i zbog slabljenja mišića dna zdjelice ili hormonalne promjene u organizmu. Uz pritisak na mjehur, neželjeno “bježanje” mokraće može se javiti kod kihanja, smijanja, kašljanja i podizanja tereta.

Blaga stres inkontinencija javlja se kod većine trudnica, a u nekim slučajevima može preći i u ozbiljniji oblik. Mnoge žene i nakon trudnoće imaju problema sa zadržavanjem mokraće jer porod dodatno oslabljuje mišiće dna zdjelice ili ako dođe do oštećenja živaca koji kontroliraju mjehur.

Do neželjenog ispuštanja urina može doći i zbog preaktivnog mjehura, tj. česte potrebe za mokrenjem. U tome slučaju mišić koji kontrolira istjecanje urina (sfinkter) ne može djelovati kako bi trebao i ne zadržava urin zbog nekontroliranih spazama mjehura. Nevoljno ispuštanje urina nikada neće biti potpuno, već može varirati od nekoliko kapljica do većih količina.

pritisak-na-mjehur

Kako si pomoći?

 • Izvodite vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna (Kegelove vježbe) – stručnjaci preporučuju svakodnevno vježbanje u tri serije po 10-15 vježbi dnevno. Pročitajte ovdje savjete za izvođenje Kegelovih vježbi.
 • Nosite dnevne uloške prilagođene stres inkontinenciji. Naša preporuka su Abri-Light Ultra mini, Abri-Light mini ili Abri-Light Mini Plus ulošci, uz koje ćete biti potpuno sigurni, a uz to možete odabrati pakiranje koje je prilagođeno vašim potrebama.
 • Kod kihanja ili kašljanja, prekrižite noge kako biste sprječili gubitak mokraće te izbjegavajte dizanje težih tereta,
 • Na toalet idite kada osjetite da vam je mjehur pun, ne ranije ili “za svaki slučaj”,
 • Izbjegavajte hranu koja uzrokuje zatvor crijeva jer puna crijeva stvaranju dodatan pritisak na mjehur,
 • Koristite blago sredstvo za intimnu njegu sa niskim pH kako biste spriječili narušavanje vaginalne mikroflore. Naša preporuka je posebno nježan tekući sapun Intimate Care za pranje osjetljive kože i intimnu njegu koji možete pronaći ovdje.

Ukoliko imate problema sa zadržavanjem mokraće, nemojte smanjivati unos tekućine kako ne biste dodatno pogoršali postojeće stanje. Dehidracija često dovodi do urinarnih infekcija u organima mokraćnog sustava, a preporučljiv unos vode je 6-8 čaša dnevno.

Unos vode najbolje je raspodijeliti na manje količine tijekom cijelog dana te izbjegavati veće količine odjednom. Pokušajte smanjiti unos sokova, napitaka koji sadrže šećer, ali i kofeina jer oni dodatno nadražuju mjehur.

Jeste li znali: Inkontinencija se može izliječiti magnetskom inervacijom

Neocontrol System, odnosno izvantjelesna magnetska inervacija, je najnovija metoda u liječenju inkontinencije. Metoda se vrlo uspješno koristi u SAD-u i velikim centrima u Europi, a sada i građani Hrvatske i Zagreba imaju mogućnost korištenja ove nove metode liječenja.

Terapija NEOCONTROL magnetskom inervacijom provodi se na posebno dizajniranom sjedištu koje emitira terapeutsko magnetno polje i na taj način aktivira sve mišiće zdjeličnog dna.

neo3

Uspješno se primjenjuje kao prevencija, ali i u terapiji simptoma koje izaziva slabost mišića zdjeličnog dna, kao što su

 • Seksualni poremećaji kod žena i muškaraca (smanjeni osjećaj užitka)
 • Tonus vaginalnih mišića
 • Erektilna disfunkcija
 • Inkontinencija
 • Hemeroidi
 • Bolovi u zdjelici
 • Celulit

Brojne medicinske studije su pokazale da se stanje poboljšava već nakon 6-8 tretmana, a nakon dva mjeseca kontinuirane terapije moguće je i povlačenje simptoma. Više o ovoj najnovijoj metodi liječenja doznajte OVDJE.

Ovaj tretman preporučuje se nakon poroda ili prije trudnoće, kao priprema za porod.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: dnevni ulosci, inkontinencija liječenje tabletama, inkotenbija u trudnnoci simptomi, mjehur u trudnoci,