Kako ublažiti bolove i ostale tegobe nakon poroda?

trudnica-trbuh
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tegobe poput bolova, krvarenja, inkontinencije, krvavog ili smeđeg iscjetka i hemeroida česta su pojava nakon poroda. Bolovi su posebice očekivani nakon epiziotomije, tj. rezanja međice te će oslabiti nakon nekoliko tjedana. Pročitajte kako možete olakšati tegobe za vrijeme dok se tijelo vraća u prvotno stanje.

Tegobe nakon poroda

Ako su oboje zdravi, majka i dijete nakon porođaja napuštaju bolnicu unutar 24 sata. Oporavak kod kuće je brz, no najbolje je biti pripremljen kako bi tekao bez ikakvih komplikacija i što ugodnije.

Nakon poroda mogu se javiti sljedeće tegobe:

  • Smanjeni osjet mokraćnog mjehura i inkontinencije,
  • Krvarenja (lohije) uz ugruške i do 6 tjedana nakon porođaja,
  • Bolovi zbog zarastanja rane i peckanje prilikom mokrenja,
  • Smeđi ili žutosmeđi, sluzavi iscjedak,
  • Bolovi u donjem dijelu trbuha zbog vraćanja maternice na prijašnju veličinu,
  • Hemeroidi koji se s vremenom povlače.

trudnica-1

Ublažavanje tegoba

Prvih nekoliko dana nakon porođaja, pojačano stvaranje mokraće i krvarenje može stvarati neugodu i nesigurnost te je važno koristiti higijenske uloške ili higijenske gaćice. Zarastanje rane također će uzrokovati bolove i peckanje.

Pri umanjivanju osjetljivosti pomaže pranje područja oko rodnice toplom vodom, 2 do 3 puta dnevno, a bolove od epiziotomije ublažit će sjedeće kupke nekoliko puta dnevno. Bol je moguće ublažiti i lijekovima protiv bolova ukoliko majka ne doji.

Hemeroidi se mogu liječiti toplim sjedećim kupkama, dok će bol prilikom sjedenja olakšati sjedenje na jastuku, koji možete pronaći ovdje. Bolovi u donjem dijelu trbuha nestat će nakon nekoliko dana kada se maternica vrati na svoju prijašnju veličinu, a duboko disanje pomoći će da bolovi popuste.

Ukoliko želite doznati više o ublažavanju inkontinencije, pročitajte naš tekst ovdje.

Abri Let Anatomic porodiljni uložak

Kako biste dopustili da rana pravilno zaraste i maksimalno si olakšali prvih par tjedana nakon poroda, preporučuje se korištenje Abri Let Anatomic porodiljnih uložaka. Ovaj uložak anatomski je oblikovan kako bi pružio udobnost i optimalnu zaštitu prilikom zarastanja rane te inkontinencije.

Vaginalno područje nakon poroda izuzetno je osjetljivo te je važno održati ga suhim i ne ometati zarastanje. Abri Let uložak prozračan je s obje strane čime pomaže u zarastanju, dok posebna struktura slojeva i kanalića upija sve što treba upiti. Uložak se ne lijepi na rane te je mekan i ugodan za nošenje prilikom svakodnevnih aktivnosti.

simbex_abri_let_anatomic

Osim što je prikladan za korištenje nakon operacije. Uložak će vam pružiti sigurnost kod obilnijeg krvarenja, menstrualnih tegoba, ali i slabog mokraćnog mjehura. Ne sadrži parfeme ni losione kako bi osjetljivo područje imalo optimalnu okolinu što ga čini najboljim izborom za prve dane nakon poroda.

Abri let porodiljni uložak se koristi uz Abri fix gaćice za fiksiranje, koje u periodu nakon poroda drže taj ulozak na mjestu i čuvaju od curenja s obzirom da uložak nema plastično dno zbog prozračnosti za rane.

Jednostavan trik za ublažavanje bolova nakon poroda

Jednostavan, ali učinkovit trik s ovim uloškom je i mogućnost hlađenja rane kod upale. Uložak je potrebno namočiti i staviti u zamrzivač. Povremeno korištenje hladnog uloška ublažava bolove i peckanje u vaginalnom području te pruža ugodu. Ovaj trik odličan je olakšanje boli u predjelu gdje je napravljena epiziotomija (rezanje međice).

Ohlađeni uložak preporučljivo je koristiti u intervalima tijekom ljetnih mjeseci ili kod jakih bolova vezanih isključivo uz ranjenost područja nakon poroda. Važno je ne pretjerivati jer dulje izlaganje područja maternice i mjehura hladnoći nikako nije zdravo. Nakon kraćeg korištenja, hladni uložak zamijenite suhim Abri Let uloškom.

Abri Let Anatomic porodiljni uložak možete naručiti online u SimBex web shopu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: 33 dana nakon poroda, tegobe nakon epiziotomije, tablete za bolove nakon poroda, rana nakon poroda peckanje, kako rijesit bol u ledjima posle porodjaja, bolovi vracanja maternice, bolovi u donjem dijelu trbuha nakon poroda, bolovi nakon poroda, abri let, tegobe nakon poroda,