Upala rodnice (vaginitis, kolpitis) – vrste, simptomi i prirodni lijekovi

donje-rublje
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Upala rodnice ili vagine (vaginitis ili kolpitis) čest je problem koji pogađa žene i djevojke svih dobnih skupina. Uzrokuju ga različite gljivice, bakterije, virusi i drugi paraziti, menopauza, kontracepcija, loša higijena ili pak pretjerano korištenje nekvalitetnih higijenskih proizvoda s previše umjetnih sastojaka.

Vrste vaginitisa

Prema uzroku upale razlikujemo nekoliko vrsta vaginitisa:

Neinfektivni vaginitis

To je upala rodnice uzrokovana kemijskim nadraživanjem vagine ili alergijskom reakcijom. Spermicidi, gelovi za tuširanje, deterdženti, omekšivači tkanina i kondomi od lateksa mogu nadražiti unutrašnjost rodnice. Također, neke vlažne maramice mogu izazvati iritaciju na ulazu u vaginu.

Atrofični vaginitis

On se pojavljuje kod žena u menopauzi. Do njegove pojave dolazi zbog snižene razine hormona (estrogena) i stanjivanja vaginalne podloge koja je posljedica istog manjka hormona. To čini vaginu ranjivijom i podložnijoj infekcijama.

Zarazni ili infektivni vaginitis

spolni-odnos

Ovu upalu rodnice uzrokuju bakterije ili gljivice. Trihomonijazu uzrokuje Trichomonas vaginalis koji se širi nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženim partnerom. Druge vrste vaginalnih infekcija mogu se pojaviti kada žena ima fistulu koja povezuje crijeva s vaginom.

To omogućuje ulazak stolice u vaginalni prostor, što uvelike povećava rizik od infekcije. Trihomonijaza je specifična zbog toga što se kod nekih žena pojavljuje bez jasnih simptoma, kao što je žuto-zeleni iscjedak.

Bakterijska vaginoza

Ona je najčešće posljedica neravnoteže u bakterijskoj flori vaše rodnice. Pušenje cigareta i spolni odnosi s višestrukim seksualnim partnerima povećavaju rizik od infekcije. Bakterijska vaginoza se, međutim, ne smatra spolno prenosivom infekcijom, jer se može pojaviti i kod žena koje nikada nisu imale vaginalni seks.

Gljivična infekcija ili vaginalna kandidijaza

Ona se javlja kad se poveća razina gljivice Candide koja normalno živi u vagini. Uzimanje antibiotika, visoka razina estrogena tijekom trudnoće ili zbog oralnih kontracepcijskih tableta, nekontrolirani dijabetes ili slab imunološki sustav neki su od rizičnih faktora.

Gljivična infekcija može se prenijeti i seksualno, osobito putem oralnog genitalnog seksualnog kontakta.

Simptomi upale rodnice

upala-rodnice

Najčešći simptom je neobičan iscjedak. Upravo zbog prepoznavanja nepravilnosti i promjena, poznavanje vlastitog tijela prvi je korak u izlječenju. Osim iscjetka koji može varirati u boji, mirisu i teksturi, simptomi upale rodnice su:

  • iritacija i svrbež u genitalnom području;
  • crvenilo i oticanje genitalnog područja;
  • neugodni vaginalni miris;
  • peckanje pri mokrenju (disurija);
  • bol pri spolnom odnosu (dispareunija);
  • lagano krvarenje.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: zutozeleni u menopauzi, ljece nje upala vagine, liječenje upale rodnice, Kurkuma za ispiranje vagine, krema za upalu rodnice, kako se vaginitis otkriva, jaka upala rodnice, iritacija rodnice kamilica, infekcija rodnice uzrokovana baktrerijom, infekcija rodnice simptomi,