Vaginalni prsten s Dapivirinom štiti žene od infekcije HIV-a

Vaginalni prsten s Dapivirinom štiti žene od infekcije HIV-a
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vaginalni prsten, koji se treba mijenjati svakih mjesec dana i koji otpušta djelatnu tvar Dapivirin, pokazao je u dva ispitivanja provedena u afričkim zemljama djelotvornost u zaštiti od HIV-a. Uporabom ovom vaginalnog prstena, stopa zaraze smanjila se za trećinu.

Već je prošle godine dokazana preventivna učinkovitost uzimanja lijeka Truvada. Sudionici ispitivanja su bili muškarci (ili transrodne žene) koji su imali spolne odnose s muškarcima. U bogatijim državama, to su najrizičnije skupine.

U međuvremenu, u Africi su više od polovice inficiranih HIV-om žene. Kod njih je također iskušavana prevencija tabletama i vaginalnim gelovima, ali to se nije pokazalo uspješnim, najvjerojatnije zbog nekonzistentne uporabe.

Sve nade su sada usredotočene na vaginalni prsten koji kroz dulje vrijeme ispušta djelatnu tvar Dapivirin. Prsten se mijenja jednom mjesečno. Trenutno se smatra najefikasnijim sredstvom za zaštitu od zaraze HIV-om žena u Africi, kad partner ne koristi kondom. Očekuje se skori početak masovne uporabe, cijena će iznositi oko 5 USA $.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: vaginalni prsten,