Akcija ‘Daj 6’ za zaštitu oralnog zdravlja vaše djece

Akcija ‘Daj 6’ za zaštitu oralnog zdravlja vaše djece
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

U OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu predstavljena je preventivna akcija ‘Daj 6’, koja je dio Nacionalnog programa za zaštitu oralnog zdravlja djece.

Ova akcija Ministarstva zdravlja će se provoditi po svim osnovnim školama u prvim razredima s namjerom upozoravanja na prvi trajni zub te poticanja svijesti o prvom trajnom kutnjaku, važnosti oralne higijene i prevencije karijesa kod prvog trajnog kutnjaka.

Akcija će se provoditi po svim osnovnim školama u prvim razredima, djecu će se educirati o važnosti redovitog pranja zuba, odlaska stomatologu i slično jer KEP indeks kod naših šestogodišnjaka iznosi 4,14 čime Hrvatska s Bugarskom dijeli posljednje mjesto u Europi.

KEP-indeks se pokazao kao vrlo dobar pokazatelj oralnog zdravlja, a čini zbroj brojeva karioznih, ekstrahiranih i plombiranih zuba. U većini zemalja Europske Unije taj broj kreće se između 0,5 i 1,5.

Oralno zdravljePrema najnovijim podacima dobivenih sa CEZIHA-a (Centralni informatički zdravstveni sustav Republike Hrvatske) u zadnje dvije godine, KEP indeks kod hrvatskih šestogodišnjaka iznosi 4,14 (gora je samo Bugarska), a u populaciji djece do 12 godina, KEP iznosi 4,18 čime također, zajedno s Rumunjskom Hrvatska zauzima posljednje mjesto u Europi. Prosjek za 12 godišnjake u EU iznosi 1,7.

Gledajući po županijama najmanji KEP indeks kod 6 godišnjaka je u Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj županiji te iznosi 3,10, odnosno 3,25 dok je najveći u Ličko senjskoj i Sisačko moslavačkoj i iznosi 5,65, odnosno 5,77.

Preventivna akcija ‘Daj 6’ je inače dobila ime po tome što je šestica prvi trajni zub koji raste u šestoj godini, a šestica je prva i na udaru karijesa.

Izvor: Rtl.hr

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: mjesec je oralnog zdravlja pokloni, trajni zub 6, vecina zubi plombirani,