Apsces zuba – uzroci, simptomi i liječenje

apsces-zuba
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Apsces zuba je šupljina ispunjena gnojem u tkivu oko vrha korijena koji se usađen u čeljust. Ova upala zuba uglavnom je uzrokovana bakterijskom infekcijom u unutrašnjem dijelu zuba.

Bolest se obično javlja kao posljedice neliječene zubne šupljine ili pukotine u vašem zubu koja omogućuje bakteriji put u unutarnji zub. Apsces se obično razvija ako zub propada ili odumire. U komori srčike zuba i kanalu korijena prisutne su otrovne tvari nastale raspadanjem mrtve srčike zuba, kao i bakterije koje lako mogu inficirati okolnu kost čeljusti. 

Liječenje apscesa zuba uključuje isušivanje čira i oslobođenje područja infekcije. Zub može biti spašen liječenjem korijenskih kanala, ali u nekim slučajevima bit će potrebno izvaditi zub, posebno kada je upala zuba uznapredovala te postoji opasnost širenja infekcije na okolno tkivo. Neliječenje apscesa zuba može dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i onih opasnih po život.

Apsces zuba se može spriječiti pravilnom brigom o zubima, zdravom prehranom i obavljanjem redovitih stomatoloških pregleda.

zubni apsces

Simptomi apscesa zuba

Apsces se manifestira kao uporna ”kucajuća” bol, a zagriz ili žvakanje oboljelim zubom obično izaziva vrlo jake bolove. Ako apsces pukne, gnoj neugodna okusa iscijedi se u usta, a bolovi popuste.

Može se pojaviti bol i oticanje u žlijezdama u vratu, kao i u obrazu. Često se javlja i groznica, te se bolesnik osjeća izrazito loše. Ako redovito ne odlazite zubaru, vjerojatnost da ćete prije ili kasnije imati zubni apsces izrazito je velika. Ako ne liječite pokvareni zub on će odumrijeti, a mrtav zub u nekim situacijama može izazvati apsces.

Ako se apsces ne liječi, postoji opasnost od proširenja infekcije krvotokom i općeg otrovanja krvi. 

Znakovi i simptomi apscesa zuba uključuju:

Kada posjetiti zubara?

Ako imate ikakve znakove i simptome apscesa zubi pod hitno morate otići vašem stomatologu. Ako imate temperaturu ili groznicu, a ne možete pristupiti vašem stomatologu, idite na hitnu.

Groznica i oteklina može značiti da se infekcija proširila dublje u čeljust i okolna tkiva ili čak na druga područja vašeg tijela.

Uzroci apscesa zuba

Apsces zuba nastaje kada bakterije napadnu zubnu pulpu – mekan, unutarnji dio zuba koji sadrži krvne žile, živce i vezivna tkiva.

Bakterija ulazi kroz bilo koji dio zubne šupljine ili napuknuća u zubu i širi se sve do korijena. Bakterijska infekcija uzrokuje oticanje i upalu. Čvrsti prostor unutar kojeg se javlja upala tjera gnoj u „džep“ (apsces) na vrhu korijena.

Prirodno liječenje zubnog apscesa

Liječenje zubnog apscesa uglavnom se vrši kod stomatologa otvaranjem zuba i ispuštanjem gnoja. Međutim, neke mjere mogu pomoći bržem pucanju apscesa pa samim time i oslobođenjem od pritiska i bolova. 

 • Bolove možete ublažiti aspirinom ili nekim drugim analgetikom. 
 • Svaki sat ispirite usta slanom vodom, što bi moglo ubrzati pucanje apscesa, a voda će isprati eventualni gnoj. 
 • 2 kapi ulja klinčića mogu vam pomoći u dezinfekciji inficiranog zuba.
 • Kokosovo ulje također je učinkovito u eliminiranju bakterija u usnoj šupljini. Koristeći četkicu, kokosovim uljem možete istrljati zubno meso i zatim isprati usta. 
 • Ulje čajevca – možete štapićem za uši nanijeti na oboljelo mjesto, pritom pazeći da koristite kvalitetno ulje i u malim količinama, budući da čajevac osobe osjetljivijeg želuca, može natjerati na povraćanje
 • Čaj od žalfije – koristi se prvenstveno za ispiranje usne šupljine, sadržaj nemojte gutati već ispljunite. Upute za pripremu možete proučiti ovdje.
 • Maslinovo ulje – potrebno je promućkati u ustima, pustiti da neko vrijeme djeluje i zatim isprati usta. 
 • Ulje divljeg origana – možete nanijeti štapićem na oboljelo mjesto.
 • Jabučni ocat 
 • Đumbir – možete žvakati komadić đumbira ili jednostavno mućkati đumbirov čaj u ustima i zatim ispljunuti. 
 • Krumpir 
 • Krastavac
 • Metvica – pijte čaj od metvice, a ako ispirete usta čajem od metvice sadržaj nemojte gutati već ispljunite. 
 • Kajenski papar
 • Mješavina đumbira i kajenskog papra
 • Led

Jabučni ocat, krumpir, krastavac, kajenski papar i led možete koristit tako što ćete utrljati njihov sadržaj na oboljeli zub i ostaviti da djeluje neko vrijeme. Ako vam čajevi i otopine navedenih prirodnih lijekova ne pomognu ili jednostavno želite doznati više – preporučujemo naš članak o prirodnim lijekovima protiv zubobolje

apsces zuba

Liječenje apscesa zuba

Zubar će vjerojatno izvaditi vrlo zahvaćeni stražnji zub ili mliječni zub. Kako bi spasio prednji zub, zubar će kroz krunu u komoru srčike izbušiti mali otvor – time će popustiti pritisak gnoja ali i bolovi. Ako upala zuba nije jaka, te postoji šansa da se zub spasi – stomatolog će ga privremeno plombirati dok se infekcija ne povuče,  u međuvremenu će te morati piti antibiotike

Ponekad unatoč svim metodama liječenja upala zuba ne posustaje. Apsces se zadržava kao mala inficirana šupljina. U tom slučaju zubar mora izvršiti malu operaciju koja se zove apikoektomija.

Pošto umrtvi desni lokalnim anestetikom, zubar će odrezati kost iznad vrška korijena, odstraniti inficirano tkivo i ispuniti kanal korijena. U rijetkim situacijama je i ovaj postupak bezuspješan pa zub treba izvaditi. 

Cilj liječenja je isušiti čir i eliminirati infekciju. Da bi se to postiglo vaš stomatolog može:

 • Ispuniti kanal korijena – ovaj postupak pomaže eliminirati infekciju i spasiti zub. Vaš stomatolog buši vaš zub, uklanja bolesno tkivo i isušuje čir. Pulpna komora zuba i korijenski kanal su zapečaćeni i ispunjeni. Obnovljeni zub može trajati cijeli život ako je ispravno zbrinut.
 • Izvaditi zahvaćeni zub – ako zub zahvaćen infekcijom ne može biti spašen, vaš stomatolog će ga izvaditi i isušiti čir da bi vas oslobodio infekcije.
 • Propisati antibiotike – ako je infekcija (upala zuba) ograničena na nekom području, antibiotici možda neće biti potrebni. Ali ako se infekcija proširila na obližnje zube, čeljust ili druga područja, vaš stomatolog će vjerojatno propisati antibiotike kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze. Antibiotici se također preporučuju ako imate slab imunološki sustav.

Kako biste izbjegli svu torturu koja proizlazi radi nedovoljnog održavanja higijene kao i neredovitih odlazaka stomatologu – morate zaključiti poglavlje s malo razmišljanja. Upala zuba koja se ne liječi može dovesti do gangrene zuba, zubnog apscesa pa i paradentoze. Imajte na umu da zdravlje vaših zuba utječe na kvalitetu života.

Kada nemate zdrave zube – imate poteškoće s konstantnim bolovima što god pojeli i popili, morate paziti kako jedete, najčešće jedete sami kako nitko ne bi vidio kako se mučite s hranom, imate neugodan zadah te se ponekad sramite pričati kada vam je netko iznimno blizu, ne smijete se otvorenih usta strahujući da će netko vidjeti kako imate ”ružne zube”. Pokušajte sve ove događaje svrstati u 365 dana pa i više. Vrlo brzo ćete shvatiti da zdravi zubi doista jesu razlog za sreću. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.90 / 5   29
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: apsces zuba, gnoj u zubu, gnojna upala zuba, oteklina od zuba, upala zuba simptomi, gnoj iz zuba, apces zuba, antibiotik za zub, oteklina zuba, zubni apsces,