Kako prepoznati seksualnog manipulatora?

seksualni-manipulator
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Nisu sve veze postavljene na zdravim temeljima. Jedna osoba može koristiti moć i autoritet nad drugom osobom, i to u aspektima koja nema pravo kontrolirati. Ovakva zlouporaba moći u nezdravim se vezama može dogoditi sa strane oba partnera, a podređena osoba u toj situaciji često se pokušava “izjednačiti” iniciranjem novih seksualnih aspekata u njihovom odnosu.

Tko su seksualni manipulatori?

Osobu koja pokušava iskoristiti svoju superiornost kako bi dobila seksualne koristi od svog podređenog partnera može se opisati kao seksualnog manipulatora. Takvi ljudi seksualno su agresivni, a njihov cilj je vlastito seksualno zadovoljavanje. Ne brinu o interesima druge osobe te su vođeni isključivo vlastitim fantazijama i potrebom za seksualnom kontrolom. Moć, prestiž i seksualno iskustvo njihovo su oružje kojim manipuliraju i iskorištavaju prestrašenog ili zbunjenog partnera.

Seksualni manipulatori najčešće imaju izražen natjecateljski duh te većinu situacija promatraju u okvirima pobjede i poraza. U ostalim aspektima života mogu biti jako fokusirani i nemilosrdni natjecatelji – karakteristike koje se inače cijene u poslovnom svijetu. Osobi s takvom osobnošću pobjeda nije samo bitna, pobjeda je sve, čak i kada je “natjecanje” seksualne naravi. Manipulatori su navinuli da stvari funkcioniraju na njihov način.

u-krevetu

Kako seksualni manipulatori osvajaju svoje “žrtve”?

Za seksualnog manipulatora potjera može trajati jako dugo. Ona može započeti s osobnim komentarima vezanima za odjeću i izgled, nakon kojih mogu slijediti još specifičniji seksualni komentari. Oni mogu početi s, primjerice, seksualnim šalama kako bi izmjerili reakcije druge osobe.

Usprkos svom ponašanju seksualni manipulator najčešće je dovoljno pametan i elokventan kako bi preusmjerio inicijalni otpor ili prigovaranje. Često će izmisliti objašnjenja i izgovore za svoje ponašanje, te će krivnju pokušati prebaciti na svoju žrtvu. Što je žrtva više “izvan takta” i zbunjena bolja je atmosfera za seksualnu manipulaciju. Također, seksualni manipulatori iskorištavat će neiskustvo, nesigurnost i zbunjenost druge osobe jer ih takve reakcije uzbuđuju. Seksualne manipulatore ponekad možemo pronaći tamo gdje ih najmanje očekujemo – a ako ste primjetili neke od ovih obrazaca ponašanja u svojoj vezi jako je važno da se pokušate udaljiti od takve osobe.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.67 / 5 (3 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako prepoznati manipulatora, muškarac manipulator,